Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-25 17:50:00

„Ez egy olyan betegség, amelyre nincsen jelenleg védőoltás” – veszélyes kórt hordozó kullancs bukkant fel itthon

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Ökológiai Kutatóközpontjának szakembere szerint egy vándormadárral érkezhetett Magyarországra az első Hyalomma kullancs, mely krími-kongói vérzéses lázat is okozhat.

Egy kutyatartó jelentette be az esetet az Ökológiai Kutatóközpont Kullancsfigyelő projektjének keretén belül, ahol nagy mérete, gyors mozgása és csíkos lába alapján azonosították a Hyalomma kullancsot – írja az Infostart.

Földvári Gábor, Ökológiai Kutatóközpont Evolúciós Tudományi Intézetének kutatásvezetője a lapnak elmondta:  bár ijesztően hangzik a vérzéses lázat okozó vírus hordozójának jelenléte, de hozzátette: „általában a madarakkal beérkezett kullancsok nem hordozzák ezt a vírust, ugyanis a madarak maguk nem fenntartói, nem gazdái a vírusnak.”

„Ez egy olyan betegség, amelyre nincsen jelenleg védőoltás” – közölte a betegségről Földvári. „Ha egy fertőzött példányt hoz be egy vándormadár, és aztán az fog felnőtt kullancsként emberen, háziállaton vért szívni, akkor sajnos van némi esélye annak, hogy a vírust is átadja. Emiatt kell felkészülnünk arra, hogy ezek a kullancsok esetleg megtelepszenek nálunk. A fertőzésnek a konkrét veszélye szerencsére viszonylag alacsony” – fejtette ki.

A szakértő azonban kiemelte: 

ma már nem ritka, hogy bejutnak ezek a kullancsok hazánkba, és az éghajlat változásával, a felmelegedéssel a meleg klímához szokott, egzotikus kullancsok könnyebben megmaradnak és továbbfejlődnek a mi égövünkben is.

Hyalomma kullancsot Németország, Csehország és Svédország területén is egyre gyakrabban regisztrálnak, Földvári ennek ellenére azt hangsúlyozza: nem megijednünk vagy félnünk kellene, hanem arra koncentrálnunk, hogy megfelelően felkészüljünk a kórokozó jelenlétére.

Egyre több a kullancs, hogyan védekezzünk ellene?

atv.hu 

Ajánlom

További belföldi híreink