Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-25 07:39:00

Angyal József szerint a visszatérítés ötlete adózási szakembert nem látott

Újabb csoportok kerültek be a jövő évi adó-visszatérítés kedvezményezettjei közé. A bejelentett munkahellyel rendelkező szülők mellett ugyanis jogosultak lesznek a gyerekkel rendelkező katások és ekhosok is. Az éves fizetés 15%-át, maximum 800 ezer forintot lehet majd februárban, a választási kampány csúcsán visszakapni. Az ATV Híradójának riportja.

5 és fél százalékos idei gazdasági növekedés. Ez volt a kormány feltétele ahhoz, hogy 2022-ben visszatérítsék a bejelentett munkahellyel rendelkező szülők szja-ját. Ez valószínűleg teljesülni fog: Varga Mihály és a Magyar Nemzeti Bank is hét százalék körüli GDP növekedést vár 2021-ben.

„A visszatérítés minden olyan gyermekes szülőnek jár, aki családi pótlékra jogosult. Ha a családban mindkét szülőnek van bejelentett munkahelye, akkor mindkettejük visszaadjuk a személyi jövedelemadót. Az adó-visszatérítést a vállalkozók is megkapják, ha van gyermekük" - fogalmazott Varga Mihály pénzügyminiszter.

Az eddigi tervekhez képest változás, hogy a kedvezményezettek körébe a családi pótlékra jogosult vállalkozók, őstermelők, ingatlan bérbeadók, katások és ekhosok is bekerülnek. A visszautalható összeg maximuma 800 ezer forint.


„Ha az átlag keresőből indulunk ki, ugye az átlagbérhez kötötték ennek a felső határát, ami most ilyen 450 ezer környékén van bruttó. Ebből jön ugye a 15%-os adó, ami ilyen 60-70 ezer forint környékén van havonta ez kell felszorozni 12-vel és így jön ki ez a 800 ezer forintnyi jövedelem éves szinte, ami a maximuma lehet ennek az adóvisszatérítésnek”

 - fejtette ki a Portfolio elemzője, Csiki Zoltán.

A visszatérítéshez a pénzügyminisztérium közlése szerint nem kell semmiféle papírt benyújtania az érintetteknek, ugyanakkor Angyal József arra figyelmeztet: a tervezet kifizetésnek egyelőre nincsen semmilyen jogszabályi alapja és az is elképzelhető, hogy később vissza kell utalni a visszatérítést.

„Jelenleg a jogszabályoknak megfelelően történik az adóelőleg levonás, tehát ha nem történik jogszabály változás, akkor az az szja-visszatérítés, amit február tizenötig az adóhivatal visszafizet, azt májusban az adóbevalláskor vissza kell fizetn, tehát ahhoz, hogy ez véglegesen a magánszemélyeknél maradjon, ahhoz mindenképpen jogszabály változásra van szükség” - mondta az okleveles adózási szakértő.


Angyal József szerint a visszatérítés ötlete Parragh Lászlóhoz köthető és a javaslat adózási szakembert nem látott.

"A Varga Mihály csak most kezd megszólalni, amikor azt mondja, hogy utasítottam az adóhatásogot, hogy dolgozza ki a feltételeket. Már kicsit későn, tehát most jöttek rá, hogy hoppá-hoppá, azért itt rengeteg feladat lesz" - tette hozzá.

Az adó-visszatérítés teljes költsége 600 milliárd forint és nagyjából 1,9 millió embert érint.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink