Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-24 10:51:00

Orbán harcol, hogy a teljes 13. havi nyugdíjat a '22-es választások előtt kifizessék

A miniszterelnök bejelentette ma reggel, hogy ha meglesznek a források, nemcsak plusz 2 heti nyugdíjat fizetnek ki jövő év elején, hanem a teljes 13. havi nyugdíjat - még a választások előtt.

Orbán Viktor a ma reggeli Kossuth Rádiós interjújában a 200 ezres minimálbér kapcsán arról is beszélt, a kormány megígérte a "jóvátételt, azt hogy Gyurcsány-Bajnai kormányok hibáit "jóvá kell tenni", így - mint mondta - egyhavi fizetést és nyugdíjat kell visszaadni. A nyugdíjasoknak még tartoznak, jegyezte meg Orbán Viktor.

"Talán korai erről beszélni, de harcolok azért, hogy ez gyorsabban menjen”: hogy ne csak a két heti plusz nyugdíjat kaphassák meg a nyugdíjasok jövő év elején, hanem 3. és a 4. heti nyugdíjat is megkaphassák. „És én úgy tudjak odaállni a következő választáson az emberek elé, hogy amit a Gyurcsány-Bajnai kormány elvett a nyugdíjasoktól, azt mi maradéktalanul, az utolsó fillérig visszaadtuk” - jelentette ki a miniszterelnök, egyértelművé téve ezzel azt a szándékát, hogy a teljes 13. havi nyugdíjat kifizetik a ‘22-es választások előtt.

Ezért harcolni kell, mert hitelből, "hozomra" nem szabad sem bért, sem nyugdíjat emelni - mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy azt “ki kell termelni”. Ezért harcol azért, hogy legyenek befektetések, fejlesztések, hogy legyenek források arra, hogy korábban tudják visszaadni a 13. havi nyugdíjat.

Orbán Viktor hétfőn a őszi ülésszak első parlamenti napján felszólalt és a nyugdíjasokról azt mondta, újabb kiegészítést kapnak az infláció miatt, de a gazdasági növekedés eredményéből is részesülnek. A nyugdíjprémium várható összege meg fogja haladni az 50 ezer forintot - erősítette meg.

A miniszterelnök azt már augusztusban bejelentette, hogy mivel száguld a gazdaság, lehetőség lesz idén a nyugdíjprémium kifizetésére. „Most úgy látom, hogy egy 50-56 ezer forint az valószínű, de ha 7 százalékos növekedés lesz, akkor még jóval efölé is mehet az az egyszeri összeg, amit nyugdíjprémiumként oda tudunk adni még az év vége előtt a nyugdíjasoknak” - fogalmazott a miniszterelnök augusztusban.

Akkor annak kapcsán, hogy szakértők szerint nagyon sok nyugdíjas ennél kisebb összeget kaphat majd, Novák Katalin családügyi miniszter az ATV kérdésére levezette: ha legalább 5,5 százalékos lesz a növekedés - az a 3,5 százalékos gazdasági növekedéshez képest 2 százalékkal több - akkor kettővel lehet szorozni az egyheti nyugdíjat. A maximálisan folyósított nyugdíjprémium így 80 ezer forint lehet.

Ajánlom

További belföldi híreink