Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-24 11:53:00

A Momentum mind az öt népszavazási kérdéseit elutasította az NVB

A Nemzeti Választási Bizottság elutasította mind az öt népszavazási kérdését Hajnal Miklós momentumos politikusnak, amelyet a Pegasus-ügyben indított – írja a Telex.

A következő kérdéseket tervezte a Momentum feltenni:

  1. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok a titkos információgyűjtést kizárólag bírói engedélyezéssel végezhessék?
  2. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nemzetbiztonsági titkos információgyűjtés csak célhoz kötötten és részletes törvényi feltételek fennállása esetén valósulhasson meg?
  3. Egyetért-e Ön azzal, hogy a titkos információgyűjtés közben a gyónási titok, a védői titok és az emberi méltóság ne sérülhessen?
  4. Egyetért-e Ön azzal, ha a nemzetbiztonsági szolgálat a kivételes esetben már megkezdett titkos információgyűjtésre vonatkozó utólagos bírói engedélyt nem kapja meg, az érintett személyt automatikusan értesíteni kelljen a jogosulatlan megfigyelés tényéről?
  5. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés kötelezze a nemzetbiztonsággal foglalkozó állandó bizottságát a „Pegazus lehallgatási botrány” kivizsgálására és kötelezze az igazságügyért felelős miniszter nemzetbiztonsági feladatok ellátása során végzett engedélyezési tevékenységével kapcsolatos jelentéstételre?

Indoklás

A Telex cikke szerint, az NVB azzal indokolta döntését, hogy a kérdések közül egy sem felelt meg a választópolgári egyértelműség követelményének.

Az első kérdést Alaptörvény-ellenesnek titulálta a Bizottság, arra hivatkozva, hogy a végrehajtó hatalom feladata dönteni nemzetbiztonsági célú kérdésekben, ezt nem ruházhatják át igazságszolgáltatási szervre.

A második kérdés megtévesztő és nem világos a szervezet szerint, tehát több sebből vérzik, valamint az sem derül ki belőle, hogy a kezdeményező mit hiányol a törvényi feltételek tekintetében.

A harmadik kérdés esetében is felhozták a megtévesztés lehetőségét, mi szerint a kérdés azt a látszatot kelti, hogy a jelenlegi titkos információgyűjtés szabályozása lehetővé teszi az emberi méltóság megsértését.

A negyedik kérdést szimplán azzal zárta le az NVB, hogy ez egy tiltott tárgykörre vonatkozik, így erről nem lehet népszavazást tartani.

Végül az utolsó kérdést azzal az indoklással utasították el, hogy ha megszavaznák a kérdést a népszavazáson, akkor az Országgyűlésnek joga lenne a nemzetbiztonsági ügyekkel foglalkozó bizottságot jelentéstételre kötelezni, miközben a szerv saját mérlegelési jogkörrel rendelkezik.

A Nemzeti Választási Bizottság döntései ellen 15 napon belül lebbezhetnek fel a Kúriánál – tette hozzá a portál.

Pegasus-botrány

A Pegasus névre hallgató izraeli kémprogram körül kialakult botrány július 18-án robbant ki, mikor megjelentek a 17 nemzetközi újság által készített oknyomozó cikkek a témában.

A kémprogram okostelefonok feltörésére is alkalmas, amit állami szervek vehetnek igénybe. Eredetileg a terrorizmus kiszűrésére lett volna hivatott, azonban mint kiderült, több újságírót, ügyvédet, aktivistákat és ellenzéki politikusokat figyeltek meg vele, ebből 300 telefonszám magyar állampolgárhoz tartozik.

Az ügy kirobbanása óta több ellenzéki politikus is előlépett a lehallgatás gyanújával.

Pegasus-gate: több újságírót, közszereplőt megfigyeltek egy kémprogram segítségével

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink