Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-24 14:22:00

Meghosszabbítaná az állam a paksi 1-es blokk üzemidejét?

Kóbor György, a Magyar Villamos Művek elnök-vezérigazgatója arról beszélt az Indexnek adott interjújában, hogy a geopolitikai helyzet megváltozása miatt elgondolkozott az állam a paksi 1-es blokk üzemidejének meghosszabbításán – írja a Portfolio.

Kóbor szerint a Paks II. beruházás nem az MVM csoporthoz tartozik, azonban megkerülhetetlenek a nukleáris kompetenciák terén. Megváltozott a geopolitikai környezet is, egyrészt a Paks II-ről született döntés által, másrészt Európában mindenhol felgyorsult a szenes erőművek kivezetése – tette hozzá.

Az elnök-vezérigazgató elmondta, hogy „aki nukleáris kapacitást épít, az geopolitikai erőt létesít”. Emiatt is vetődött fel a meglévő blokkok üzemidő-meghosszabbításának lehetősége.

A Portfolio cikke alapján, a paksi 1-es blokk engedélye 2032-ben jár le, azonban a Paks II. projekt is csúszásban van, így tehát az orosz hitel törlesztése is csak 2031-ben fog elkezdődni.

Kóbor György úgy gondolja, hogy a Paksi Atomerőmű az egyik legbiztonságosabb létesítmény, már nem ugyanaz, mint régen volt, folyamatos fejlesztéseknek és modernizálásnak volt kitéve. Több elemet javítottak és cseréltek a fukusimai események után, így több elem is van, ami bőven túlélheti az üzemidő-hosszabbítást, csak ellenőrzéseket kell tartani.

Kérdéses, hogy hol lehet tárolni a megtermelt villanyáramot, viszont itt már régiós szinten kell gondolkozni. Viták zajlanak a szlovák atomerőmű-fejlesztés folytatásáról is, valamint a cseheknél is hasonló a helyzet.

Az MVM elnök-vezérigazgató hozzátette:

„Meglátjuk mit tudunk csinálni a plusz 10 évvel, ha folytatódik a termelés, de mivel a világ energia-igénye évről évre növekszik, az alaperőművek által termelt energia felértékelődik.”

A portál szerint döntésre nem lehet számítani rövidtávon, sok jogi munka és egy összetett folyamat lezajlása várat még magára.

További fontosabb interjúpontok:

- A magyar állam dönt az MVM tőzsdére lépéséről, a társaságnak decemberben kell tőzsdeképességi jelentést adnia magáról, valamint új szervezeti és működési szabályzatot is kell írnia, miután idén IFRS sztenderdre állnak át.
-Finanszírozási kérdés miatt indították el a tőzsdei bevezetést, része volt az 55 milliárd forintos kötvénykibocsájtás is szeptemberben.
- Kóbor György az MVM terjeszkedése kapcsán azt mondta, hogy év végéig 2-3 tranzakció fejeződhet be.
- A Mátrai Erőmű nem csak energetikai szempontból fontos, hanem munkahely biztosítás szempontjából is. Az új kazántelepet pedig azért létesítették, hogy akkor is biztosítva legyen az ipari park ellátása, ha az összes blokk leállna.
- Magyarország messze túlteljesíti a 2030-as fotovoltaikus vállalásokat, a napelemes célkitűzéseket pedig 2024-25-re fogjuk elérni.
- Nincs napirenden az egyetemfenntartás támogatásának kérdése az elnök-vezérigazgató szerint, 15 egyetemmel van különböző stratégiai vagy projekt alapú megállapodása az MVM-nek.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink