Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-24 18:33:00

A Fidesz Gyurcsány-show-nak tartja az ellenzéki előválasztást

Az ATV Híradója úgy értesült, hogy ellenzéki politikusok az ellenzéki előválasztás online szavazásának estleges meghosszabbításáról tárgyalnak. Fennáll ugyanis annak a lehetősége, hogy a keddi határidőig nem tud mindenki szavazni a már regisztráltak közül. Eddig egyébként több mint 300 ezren voksoltak személyesen, az online szavazók száma pedig megduplázódott. A Fidesz az ATV Híradójának kérdésére közölte: azért nem foglalkozik az ellenzéki előválasztással, mert az csak egy színjáték, ahol a végén úgyis Gyurcsány Ferenc lesz a győztes.

A Civil Választási Bizottság elnöke szerint, a szavazás zökkenőmentesen zajlik: "Az előválasztás tehát zökkenőmentesen, meggyőződésem szerint az állampolgárok teljes aktivitásával jó ütemben zajlik, szeptember 28-án este óráig van a voksolásra lehetőség" - fogalmazott Magyar György.

A Civil Választási Bizottság adatai szerint rekord közeli számban voksoltak a magyarok csütörtökön, a sátorban megjelent: 63.006, interneten 8.315-en voksoltak. Így összesen 71.321 fő adta le szavazatát.

"Aki csak teheti, személyesen keress fel a szavazósátrakat, ezzel is esélyt adva azoknak az online szavazóknak, akik mozgásukban korlátozottak, esetleg külföldön élnek de Magyarországon van a bejelentett lakcímük"

 - hangsúlyozta Hajdú Gergő, az aHang kampányigazgatója.

Tompos Márton a Momentum szóvívője arról beszélt, hogy nagyon pozitív a lakosság visszajelzése: "Minden generáció jön, választókerülete válogatja, de úgy látjuk, hogy idős fiatal, családos, egyedülálló, mindenki, kutyás, gyerekes, mindenki itt van, úgyhogy nagyon-nagyon jó" - jelentette ki.

De nem csak Budapesten aktívak az emberek, Pécsen is rengetegen szavaztak.

"Sikeres az előválasztás, sokan eljöttek szavazni, többen mint amit vártunk volna" - fogalmazott Mellár Tamás, országgyűlési képviselőjelölt.

Debrecenben is aktívak a szavazók.

"A szavazók hajlandósága egyáltalán nem csökken, mindenki hozza a szomszédját, a szomszéd, szomszédját, sőt hozzák a nagymamát, nagypapát, unokákat, jön itt már mindenki, egyértelmű a jelzés Orbánék számára, de szerintem rettegnek is" - Varga Zotán, a DK országgyűlési képviselője.

Az ATV Híradója megkereste a Fidesz sajtóosztályát, ahol azt a választ kapta, hogy a kormánypártok nem foglalkoznak az előválasztással, mivel azt színjátéknak, egy Gyurcsány-show-nak tartják. Mint írták, a végén mindenképpen Gyurcsány Ferenc lesz a győztes. A Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! petíciót azért indították, hogy egy erős üzenetet küldjenek a baloldalnak: látják, hogy Gyurcsány vezeti a baloldalt, és vissza akar térni a hatalomba.

Nagy Ervin politikai elemző szerint, a Fidesz nem foglalkozik az ellenzéki előválasztásokkal: "Az hogy a kormánypártok az előválasztásokkal jelenleg nem foglalkoznak, annak, azaz oka, hogy kivárnak, nyilvánvalón azt várják, hogy ki lesz az egyes körzetekben a képviselőjelölt, vagy ki lesz a miniszterelnök-jelölt-jelöltből a miniszterelnök jelölt, de mindenesetre egyértelműen a stop Gyurcsány, Stop Karácsony petíció gyűjtés, az egyfajta válasz, erre a politikai mozgósításra" - vélekedik.

Ceglédi Zoltán ezzel nem ért egyet:


"Nagyon is foglalkoznak az előválasztással, annak lehetséges esélyeseivel, győzteseivel, következményével foglalkoznak, elindítottak egy országos plakátkampányt, nem igaz hogy nem foglalkoznak vele, ez a plakátkampány, a stop Gyurcsány, stop Karácsony ez kifejezetten az előválasztásra reagál"

 - mondta a politikai elemző.

Úgy tudjuk egyébként, hogy szóba került az online szavazás esetleges meghosszabbítása, mert lehetséges, hogy a már regisztráltak közül sem tudja mindenki leadni a voksát keddig. Hivatalosan azonban még nem döntöttek az ügyben.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink