Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-23 18:10:00

Orbán Viktort is meghívta az ADOM Diákmozgalom az egyeztetésre, ezt a választ kapták

Szerdán egyeztettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek az ADOM Diákmozgalom 12 pontjáról, amit az oktatáspolitika fejlesztése érdekében állítottak össze. Voltak parázsviták, azonban számos pontban egyetértettek a jelöltek.

Az ADOM Diákmozgalom szerdán tartott sajtótájékoztatót az ellenzéki pártokkal közösen, hogy bejelentsék, támogatják a diákszervezet tizenkét pontját az oktatáspolitika fejlesztése érdekében.

- A 12 pont a következő:

- Növeljék a pedagógusbéreket!

- Szabad tankönyvválasztást!

- Hozzanak létre felelős Oktatásügyi Minisztériumot!

- Hatékony diákképviseletet!

- Minőségi pedagógusképzést és rekreációt!

- Iskolai autonómiát!

- Növeljék az iskolapszichológusok számát!

- Állítsák vissza a 18 éves tankötelezettségi korhatárt a közoktatásban, a szakképzésben pedig kössék végzettséghez!

- Fejlesszék a nyelvoktatást!

- Modern oktatást!

- Emeljék a szülői igazolások számát!

- 9 órai iskolakezdést!

Schermann Fruzsina az ATV Start című műsorában elmondta, elődszervezetükben, a Független Diákparlamentben több száz javaslatot fogalmaztak meg, ennek a leegyszerűsített verziója a 12 pont, amivel az oktatás alapjait le tudják tenni. Az ADOM Diákmozgalom szóvivője szerint ezeket a pontokat egy miniszterelnöki ciklus alatt meg tudják valósítani a politikusok.

A mozgalom elsődleges célja egy miniszterelnök-jelölti vita megszervezése volt, ennek alternatívájaként jött létre az oktatásügyi egyeztetés.

A 12 pontot fontossági sorrend alapján állították össze. Az első három pontjuknál a miniszterelnök-jelöltek között nagy egyetértés volt. A 12 pont közül volt olyan, ahol parázsviták alakultak ki, de inkább fogalmazásbeli eltérések voltak. Példaként hozta, hogy a 9 órai iskolakezdés csak a középiskolásoknak ajánlanák. A szóvivő azt is elárulta, hogy Márki-Zay Péter nem írta alá a szülői igazolások számának emelését, mert attól tart, ezzel növekszik az iskolából kimaradottak száma.

A nyelvoktatás fejlesztésében a diákmozgalom azt kérte, legyen egy hosszabb távú terv, amit előkészítenek, akár külföldi példák bevonásával.

Orbán Viktort is meghívták az egyeztetésre, a nevében viszont Maruzsa Zoltán államtitkár válaszolt, aki azt írta, nem időszerű a kérdés, mert nem lehet tudni, hogy az ellenzék mit szeretne.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek támogatják a diákok oktatási reformjait

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink