Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-24 06:10:00

MOK: nagyon sokat romlott a pszichiátria helyzete, iszonyú szakemberhiány van

Vannak osztályok, amelyek már ügyeletes orvos nélkül működnek. Nagy a magánegészségügy elszívó ereje. Az orvosi kamara szerint minél előbb vissza kellene venni az állami ellátórendszerbe a pszichiátereket.

Intézkedéseket sürget a Magyar Orvosi Kamara Pszichiátriai Munkacsoportja az ellátás javításáért. Az országos kórházfőigazgatónak írt levelükben felidézik, hogy 2020-ban drámaian, 10 százalékkal megugrott az öngyilkosságok száma 2019-hez képest, Budapesten 30 százalékos volt a növekedés.

A rendszerváltás óta folyamatosan csökkent az öngyilkossági arány, egy-két évben torpant meg röviden. Főleg az elmúlt 10 évben egy jelentős csökkenés mutatkozott, de most valami történt láthatóan – erről Ámos Péter a Magyar Orvosi Kamara alelnöke beszélt az ATV Start című műsorában.

A pszichiáter elmondása szerint nagy krízisek, mint egy háború vagy világjárvány az öngyilkosságot kezdetben visszaszorítják, azt inkább később, a kedvezőtlen hatások erősítik fel.

Álmos Péter arról is beszélt, hogy az öngyilkosságoknak van egy társadalmi, gazdasági hajtóereje. A védőhálót a pszichiátria, a mentális egészségügy jelenti.

„Az elmúlt időszakban, különösen a járvány idején nagyon sokat romlott a pszichiátria helyzete. Iszonyú szakemberhiány van. Osztályok már gyakorlatilag ügyeletes orvosok nélkül működnek, és nagy a magánegészségügy elszívó ereje” – vázolta a pszichiátria helyzetét. Hozzátette, hogy beavatkozásra van szükség, főleg azért, mert depresszió áll az öngyilkosságok mögött. A depresszióre 20 milliárd megy el egy évben, miközben a gazdasági kára megközelíti a 300 milliárd forintot.

Az orvosi kamara öngyilkosságmegelőző programot sürget. Ebben az egyik legfontosabb pont, hogy minél hamarabb visszavegyék az állami ellátásba a pszichiátereket, vagy meggátolni, hogy elmenjenek. Fontos lenne, hogy egy szuicid registert elindítani. Hosszú távon pedig magát a szakmát kell jobban pozícionálni.

Az öngyilkossági kísérlet gyakoribb a nők között, a befejezett öngyilkosság négyszer gyakoribb a férfiaknál.

Ha Ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot, akár mobiltelefonról is!

Intézkedéseket sürgetnek a pszichiáterek, nagyon megugrott az öngyilkosságok száma

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink