Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-22 14:33:00

Tényleg Ózd alpolgármesterét ábrázolja a kikerült kép, de Farkas Péter Barnabás szerint nem karlendítés, hanem integetés van rajta

Ózd jobbikos alpolgármestere reagált délelőtti megkeresésünkre. Azt írta: az általunk nyilvánosságra hozott, karlendítésre emlékeztető kép egy lengyelországi látogatáson készült. Állítása szerint a kép nem náci karlendítést, hanem integetést ábrázol.

Mint arról beszámoltunk, érdekes kép jutott el hozzánk, amelyen egy Ózd alpolgármesteréhez hasonlító férfi karlendítésnek tűnő mozdulatot tesz. Kiderült, a képen valóban Farkas Péter Barnabást ábrázolja, ám a politikus állítása szerint nem karlendítés, hanem integetés közben.

Farkas Péter Barnabás 2018-ban részt vett egy látogatáson Ózd lengyel testvérvárosában, Chorzówban. Az eseményről számos kép készült, amelyek megtalálhatók Ózd honlapján is. Ám úgy tűnik, készülhetett még egy, amelyen egy, Farkas Péter Barnabáshoz kísértetiesen hasonlító, és Farkasnak a látogatásról készült egyik fotón látható öltözékével gyakorlatilag megegyező öltözéket viselő férfit fotóztak le a Chorzówtól nem messze fekvő Katowicében, a Szilézia történetét bemutató múzeumban fotózták le, ahol épp egy, a kiállítás részeként zsidóellenes feliratokkal ellátott épület előtt áll, és karlendítésnek tűnő mozdulatot tesz.

2018 szeptemberében Chorzów és Ózd húszéves testvérvárosi kapcsolatát ünnepelték egy találkozóval Lengyelországban. Az eseményről Ózd város honlapja számolt be. Mint írják, a magyar delegáció részt vett egy ünnepi testületi ülésen, illetve egy gálaműsoron is, amelyet a két évtizedes barátság tiszteletére, illetve a sziléziai település várossá avatásának 150. évfordulójára rendeztek.

A beszámoló szerint a kulturális programok között szerepelt a Megyeháza, illetve a Szilézia történetét bemutató interaktív múzeum meglátogatása is. A programokról fotók is készültek, amelyeket közzétették Ózd város honlapján, ezek itt láthatók. 

Ahogy arról beszámoltunk, látogatáson azonban készült más fotó is: egy, az atv.hu-hoz eljuttatott képen egy, Farkas Péter Barnabás jobbikos alpolgármester látható, ahogy a Szilézia történetét bemutató múzeumban egy, a kiállítás részeként zsidóellenes feliratokkal ellátott épület előtt áll, és a kezét - hasonlóan a nácik karlendítéséhez - a magasba emeli.

Farkas Péter Barnabás a Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum és az MMM jelöltjeként indul az előválasztáson Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3-as számú választókerületében. Farkas 2016 óta Ózd alpolgármestere, előtte a Városi Múzeum vezetője volt.

Az ügyben kerestük Farkas Péter Barnabást a következő kérdésekkel:

járt-e akár 2018-as chorzówi látogatása során, akár máskor a katowicei Sziléziai Múzeumban?

- Önt ábrázolja-e az általunk átküldött kép?

- a képen látható kézmozdulat valóban megtörtént-e, és ha igen, minek a kifejezésének szánta?

- amennyiben a kép Önt ábrázolja, de a kézmozdulat manipulált, arra kérjük küldje át az eredeti képet.

Farkas Péter Barnabás kora délután válaszolt megkeresésünkre. Válaszában elismerte, hogy a kép őt ábrázolja, de hozzátette: nem náci karlendítés, hanem integetés közben. Íme a politikus reakciója:

„Tisztelt főszerkesztő úr! Megkeresésére az alábbi nyilatkozatot adom:

A fotó a lengyelországi testvérvárosi látogatáson készült 2018-ban. Az ózdi delegációt, amelynek tagja voltam alpolgármesterként a helyi városvezetés múzeumlátogatásra vitte, ahol egy korabeli utcarészlet rekonstrukció (díszlet előtt fotózkodtunk). A képet készítő személy mögött, távolabb álltak a többiek, akiknek integettem, hogy a régi városrészlet előtt, mivel a kiállítás többi részéhez képest itt egy nagyobb tér volt, álljunk össze csoportképre. A kéztartásom nem náci karlendítés volt, hanem egy pillanatfelvétel erről a mozdulatomról, aljas rágalom ennek ellenkezőjét belemagyarázni.

A Jobbik által képviselt elveket a párt 2020-ban elfogadott Elvi Nyilatkozata tartalmazza. Tisztában vagyunk vele mindannyian, hogy az ezzel ellentétes megnyilvánulások nem képezhetik sem a Jobbik, sem a Jobbik által támogatott jelöltek nézeteit. Ezt a 2020 januárjában megválasztott elnökség mindenki számára világossá is tette. Aki ezt nem fogadta el, távozott. Aki maradt – mint jómagam - az elfogadta a Jobbik új, keresztény-szociális néppárti irányát, ráadásul nekem ez semmilyen nehézséget nem okozott, mert sohasem vallottam és képviseltem szélsőséges nézeteket.”

Íme a kép, amely az alpolgármester szerint nem karlendítést, hanem integetést ábrázol:​

Ajánlom

További belföldi híreink