Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-22 13:42:00

Kiberbiztonsági szakértő: inkább hanyagság lehet az előválasztási rendszer leállása mögött

Krasznay Csaba, kiberbiztonsági szakértő az előválasztási rendszer leállását okozó támadásról beszélt az ATV Start című műsorában, a szándékosságot nem feltételezné, bár semmit sem zár ki.

Krasznay szerint kétféleképpen lehet leterhelni az informatikai rendszert, egyrészt, ha sokan vannak az emberek, akik használják, másrészt, ha ennek az infrastruktúrának egy részét kiütik.

A kiberbiztonsági szakértő elmondása szerint valószínűleg egy apró hiba miatt derülhetett ki, hogy hol van a szoftver gyengepontja, ezt pedig tömeges túlterheléssel, lekérdezésekkel tudták leállítani a teljes infrastruktúrát – magyarázta.

A szándékosságot nem feltételezné a szakértő, inkább a hanyagságot, bár az aHang vezetője tagadja, hogy bármilyen hiba lett volna vagy lenne az informatikai rendszerben.

A fejlesztő elvileg sokkal nagyobb horderejű támadásokra is tesztelte a szoftvert, pont emiatt gondolja Krasznay az elmondottak alapján, hogy egy kisebb konfigurációs hiba tehette lehetővé a támadást, ami inkább a véletlennek tudható be.

A kiberbiztonsági szakértő szerint nagyon alapos nyomozás zajlik az ügyben, megtörtént a feljelentés, bár kérdéses, hogy mikor lesz pontosan eredménye.

Az online előválasztási rendszerbeli hibákat mostanra nagy valószínűséggel kijavították vagy javítják, így Krasznay Csaba úgy véli, ezek után már egy jóval nagyobb tudású emberre lenne szükség újabb támadás indításához.

Hogyan lehet észrevenni egy kibertámadást?

Hosszú hónapokig tervezhetnek egy ilyen hackelést, viszont ezt már csak akkor veszik észre általában, amikor már nem működik a rendszer, ezzel csak másodperceket hagyva a közbelépésre.

Több lépése van a támadásnak, először meg kell találni a hibát, utána a darkneten ki kell bérelni a támadási infrastruktúrát, ezért is mondják, hogy Kínából érkezett a támadás, mert ott volt megfelelő mennyiségű számítógép. Körülbelül 100 dollárba kerül egy ilyen jellegű bérlés, ami egy 30 ezer forint körüli összegnek felel meg. Az utolsó lépés pedig csak a támadás elindítása, utána jöhet a várakozás hátradőlve – részletezte a szakértő.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink