Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-22 17:55:00

Az orvos szerint a kormány csak akkor fog szigorítani, ha látványosan romlik a járványhelyzet

Négy hónapja nem regisztráltak annyi új koronavírus-fertőzöttet itthon, mint ma: 501 igazolt koronavírusos beteget és két elhunytat jelentettek. Póta György, gyermekorvos híradónknak azt mondta, a fiatalok körében is terjed a vírus, azonban szerinte a kormány csak akkor fog szigorítani, ha látványosan romlik a helyzet. Az ATV Híradó riportja.

Négy hónapos csúcson az új koronavírusos megbetegedések száma

 

Négy hónapos csúcson az új koronavírusos megbetegedések száma itthon. A szerdai adatok 501 új fertőzöttet igazoltak. Legutóbb április végén volt ilyen kiugró ez az szám, akkor 647 új beteget regisztráltak. Meghalt 2 beteg, így 30 143 főre emelkedett az elhunytak száma. Jelenleg 406 beteget ápolnak kórházban, közülük 46-an vannak lélegeztetőgépen. Zacher Gábor az RTL Klub Híradójának azt mondta, a kórházban kezelt betegek nagy része oltatlan. „Az intenzív osztályokon, sürgősségi osztályokon dolgozók beszámolói szerint emelkedik a kórházi felvételeknek a száma és ezeknek a 95 százalékát a nem-oltottak teszik ki” – fogalmazott a Hatvani Kórház sürgősségi orvosa.

Falus Ferenc, korábbi országos tiszti főorvos az ATV Start című műsorában arról beszélt, hogy egy hét alatt 30 százalékkal nőtt a kórházba kerülők és a fertőzöttek száma. Szerinte most kellene a legszigorúbb intézkedéseket meghozni, mert így még megállítható a növekvő tendencia. „A védekezésnek nem egy eszköze van, hanem több, és a miniszterelnök súlyos hibát követ el akkor, amikor a védekezés eszközei közül csak egy eszközre helyezi a hangsúlyt” – vélekedett a szakértő.

Falus – az oltáson kívül – a maszkhasználat, a távolságtartás és a rendszeres kézfertőtlenítés fontosságára hívta fel a figyelmet.

A híradónk által megkérdezett gyermekorvos azt mondta: a fiatalok körében is terjed a járvány, és bár ez a szám még alacsony, de egyértelműen növekszik. Olyan estről egyelőre nem tud, ahol kórházban kezelnének kiskorút.

A maszk megfelelő védekezés lenne a járvány terjedése szempontjából, de sajnos olyan ellenérzések vannak a maszkhasználattal szemben, hogy valószínű ezért nem merik bevezetni, csak akkor, ha látványosan romlani fog a helyzet 

– vélekedett Póta György, hangsúlyozva, hogy a koronavírus a gyerekeknél is komoly betegséget okozhat.

Híradónk kereste az EMMI-t is, hogy a romló járványügyi adatok tükrében terveznek-e szigorítást, ám a cikk megjelenéséig nem válaszoltak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink