Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-22 10:47:00

Annyit keres egy pedagógus asszisztens, amennyi a szakmunkás minimálbér

A pedagógiai asszisztensek fizetését a közalkalmazotti bértábla alapján kalkulálják, márpedig az 13 éve, 2008 óta nem igazán változott. Így egy heti negyven órát dolgozó pedagógiai asszisztens a garantált bérminumomut, nettó 145 ezer forintot kapja.

A Pedagógusok Szakszervezete petíciót indított, melyben követelik, hogy a pedagógus illetményalap vetítési alapja 2021. szeptember 1-jétől a minimálbér összege legyen, valamint azt is, hogy „a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek, akik heti 40 órában látják el a feladatukat, munkaterheik csökkentése érdekében heti 35 órán át legyenek beoszthatók, és a pedagógusokhoz hasonlóan heti 5 órát, regenerációval, illetve felkészüléssel tölthessenek, intézményen kívül”.

Facebook-posztjukban, melyben a felhívást közzétették, egy pedagógus asszisztens történetét is megosztják, aki, mint írja: 

napi nyolc órában pótolja „a kormány szerint nem hiányzó pedagógusokat” és ezért több mint tíz éve ugyanannyi bért: a szakmunkás minimálbérnek megfelelő nettó 150.000 forintot kap

– közölte a poszt alapján a Telex.

Eközben a tanárhiány miatt emelkedett a feladataik mennyisége: sokszor ebédeltetik az osztályokat vagy felügyeletet látnak el, segítenek az adminisztrációban – ismerteti a cikk az Eduline adatait.

„A finn oktatás egyebek mellett attól sikeres, hogy a hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű, netán más problémával küzdő diákokat pedagógiai asszisztens segíti. Egy finn tanteremben egy pedagógust és két pedagógiai asszisztenst találunk, ott három, fejlesztést igénylő tanulóra jut egy ilyen segítő munkatárs. Nálunk kétszáz diákra figyel egy pedagógiai asszisztens” – mondta az Eduline-nak Totyik Tamás, a PSZ alelnöke.

Novák Katalin a pedagógus-béremelésről beszélt, életszerűtlennek érzi

atv.hu 

Ajánlom

További belföldi híreink