Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-23 05:12:00

A kormány elhallgattatná a tanárokat a béremelés helyett?

Ravasz Ágnes szerint elengedhetetlen a pedagógusi béremelés a munkaerőhiány miatt, a kormány viszont „megfélemlítési akcióba” kezdhet a tanárok elhallgattatása érdekében.

A PDSZ országos választmányi tagja az ATV Start című műsorában azt mondta: a 2020-as adatok szerint, ha a minimálbérhez kötött lenne a tanárok fizetése, akkor egy alapfokú főiskolai végzettséggel rendelkező kezdő tanár, aki csak 2-4 éve van a pályán, bruttó 79 200 forinttal keresne több pénzt havonta. Ez az összeg pedig egyenesen arányosan nő a végzettség szintjével és a tapasztalattal együtt, végül akár havi bruttó 226 100 forintos különbözethez is eljuthat.

Jelenleg a garantált bérminimum 219 ezer forint, ami azt jelenti, hogy mondjuk egy 5 éve dolgozó tanár 240 forinttal keres többet, mint a szakmunkás bérminimum. Ennél a gyakornokok még kevesebb fizetést kapnak, így kompenzációra van szükség, hogy elérjék a garantált bérminimumot – jelentette ki Ravasz Ágnes.

Ha január 1-től 200 ezer forintra emelnék a minimálbért, akkor jelentős különbségeket lehetne tapasztalni, egy PHD-s tanár esetében akár havi 300 ezer forint különbözet is kijöhet – mondta.

Novák Katalin kedden az ATV kérdésére életszerűtlennek nevezte a pedagógusi fizetés minimálbérhez való kötését, azonban Ravasz szerint Novák elfelejtette, hogy amikor bevezették a fizetési rendszert, egy értékálló, inflációkövető fizetést kaptak a tanárok, csak ezt egy év múlva befagyasztották. Ez 101 500 forint, az akkori minimálbér, tehát a béremeléssel lényegében a kétszeresére nőne az összeg.

Ravasz Ágnes szerint nem lehet eltitkolni az adatokat, köztudott, hogy nagy a tanárhiány. Szükség van a bérrendezésre, mert ilyen fizetések mellet egy fiatal sem választaná önszántából a pedagógus szakmát, a jelenlegi szakemberek közül is többen választanak másodhivatást és képzik inkább tovább magukat, hogy legyen egy B terv.

A pedagógusok kategorizálásához szükségez minősítési folyamat nem minden tanárnak tetszik, viszont ez felveti a kérdést, hogy önbecsülés kérdéséről van szó vagy esetleg anyagilag nem elég vonzó – tette hozzá.

A PDSZ választmányi tagja szerint a minősítés inkább egy adminisztrációs folyamat, ezért nem feltétlenül tükrözi az adott pedagógus gyerekekhez való hozzáállását, a tanári kvalitásait. Szomorú ezért, hogy vannak, akik elkészítették a minősítést a körülbelül havi 20-25 ezer forintért, de a tanároknak már ekkora összeg is nagy segítség lehet – részletezte.

Ahogy az szeptemberben, a Magyar Közlönyben is megjelent, évenkénti komplex ellenőrzést akar bevezetni a kormány 2022-ben, amire a kormány 1 milliárd forintos keretet kérvényezett, azonban szakmai egyeztetés hiányában senki sem tudja, hogy pontosan mit is takar majd ez.

Ravasz Ágnes szerint akár megfélemlítési akció is lehet ez a tanárok elhallgattatására, de ez egyre rosszabb érzéseket kelthet a pedagógusokban és még több adminisztrációs munkát adna az így is rengeteg külön feladattal rendelkező tanároknak.

Novák Katalin a pedagógus-béremelésről beszélt, életszerűtlennek érzi

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink