Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-21 12:00:00

Varju: ha Orbán nem választási akcióból akar segíteni, hanem ezt megteszi egy évvel ezelőtt, kevesebben haltak volna meg

A DK alelnöke szerint a kormányzat azért vesz fel devizakölcsönt, mert felesleges beruházásokra költötte a pénzt, és mert egyre többe kerül megtartani a hatalmát.

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, az Államadósság Kezelő Központ bejelentette, szeptemberben módosította idei finanszírozási tervét, hogy lehetőséget teremtsen legfeljebb 4,5 milliárd euró összegben devizakötvény kibocsátására, amely az Európai Uniótól várható RRF (Recovery and Resilience Facility) előleg kifizetésének esetleges csúszása miatt szükséges áthidaló forrásbevonást, egyes 2021-es évi kormányzati kiadások fedezetét, valamint a 2022-es költségvetési hiány részleges előfinanszírozását szolgálja. Vagyis a kormány devizakölcsön felvételére készül.

Varju László az ATV Start című műsorában azt mondta: már Matolcsy György jegybankelnök is felhívta rá a figyelmet, hogy a gazdasági növekedésében van annyi lehetőség, hogy abból lehessen finanszírozni a kiadásokat.

Egyes hangok szerint soha ennél kedvezőbb nem lépett ki a kötvénypiacra Magyarország, más pedig azt mondja, erre nincs szükség - a DK alelnöke szerint mind a két félnek igaza lehet, valóban ilyen jó feltételek vannak, de már az emberek is tudják, milyen devizahitelből eladósodni, ennek lehetnek súlyos következményei. Viszont ha bevezetnék az eurót, kevesebb lenne a kockázat - tette hozzá.

Varju László úgy látja, a kormánynak egyre többe kerül megtartani a hatalmát, és ez a lépés is a választási kiadásokról szól.

Hangsúlyozta: azokat a kiadásokat kell felszámolni, amit a kormányfelesleges beruházásokra költött, Orbán Viktor azért hozta ilyen helyzetbe magát, mert elköltötte a pénzt például belgrádi vasútvonalra, minisztériumi épületre. "A miniszterelnök bűnös felelőtlenséggel elköltötte a pénzünket, most pedig rácsodálkozik a világra, hogy itt a választás" - fogalmazott, hozzátéve: a kormányfő azt gondolja, hogy most bármit ígérhet.

Úgy látja: ha Orbán Viktor nem utólag, választási akcióból akar az embereknek segíteni, hanem ezt már egy évvel ezelőtt megteszi, akkor kevesebben haltak volna meg a járvány következtében. A Fidesz kormányzásának kezdetén 20 ezer milliárd volt a magyar állam adóssága, a kormányzásuk 12. évének végére viszont ez már 40 ezer milliárd lesz - jegyezte meg.

Újabb Pegazus-szál

A Direkt36 kiderítette, hogy Németh Dániel fotós-újságíró  telefonján is aktív volt a Pegazus kémszoftver. Németh volt az, aki júniusban lefotózta Mészáros Lőrincet és Várkonyi Andreát a dél-olaszországi Amalfi belvárosában, de többször készített már képet luxuséttermekben tárgyaló, jachtokon nyaraló politikusokról és kormányközeli üzletemberekről is.

Az Amnesty International technikai elemzése kimutatta, hogy Németh Dániel két telefonját is sikeresen feltörték a Pegazus kémszoftverrel, az egyiket 2021. július 1–9., a másikat július 5–9. között.

Varju László ezzel kapcsolatban azt mondta: ezzel a magyar embereknek kell kezdeni valamit, mégpedig azt, hogy 2022-ben le kell váltaniuk ezt a kormányt. Felidézte, hogy 2050-ig titkosították az ezzel kapcsolatos bizottsági anyagokat, ez pedig nem maradhat így, ezért "el kell zavarni az Orbán-rendszert."


atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink