Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-21 11:57:00

Novák a pedagógus béremelésről: a kormány “dolgozik azon”, hogy még ebben a ciklusban megtörténjen

A családügyi miniszter az ATV kérdésére azt mondta: bízik abban, hogy még ebben a ciklusban tud a kormány béremelést adni a pedagógusoknak. A 2014-es “logikán” nem változtatnak, nem a 200 ezres minimálbérhez kötnék az béremelést.

Novák a pedagógus béremelésről: a kormány “dolgozik azon”, hogy még ebben a ciklusban megtörténjen
Forrás: atv.hu

“Nincs arról vita, hogy emelkedjenek majd a pedagógusbérek, ezt mindenki így gondolja. De a pedagógusbér, a pedagógus életpálya modell nem a minimálbérhez kötött. Én nem érzem életszerűnek, hogy változtassunk a jelenlegi logikán. Alapjaiban azonban a pedagógusok bérét kell emelni én ebben nem tudék vitatkozni, és nem is szeretnék ” - mondta Novák Katalin az ATV kérdésére, miszerint gondolkodik-e a kormány annak a megváltoztatásán, hogy a pedagógusok fizetését még mindig a 2014-es 101 ezer forintos minimálbérhez kötik. Tehát, ha 200 ezerre emelik a minimálbért januártól, az a tanárok fizetését nem fogja érinteni.

Munkatársunk kérdésére, hogy Fürjes Balázs Budapestért felelős államtitkár - aki a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje is a XII. kerületben - azt sürgeti, hogy még ebben a ciklusban legyen pedagógus-béremelés, azaz a 2022-es választások előtt, Novák Katalin azt válaszolta: “Én is ezt szorgalmazom. Bízom abban, hogy ebben a ciklusban tudunk béremelést adni a pedagógusoknak, dolgozunk ezen” - jelentette ki.

A pedagógusoknak még mindig a 2014-es minimálbér határozza meg a fizetését. A hvg.hu számolt be arról, hogy még a Hoffmann Rózsa volt államtitkár által fémjelzett köznevelési törvénynek, a pedagógus-életpályamodellnek nagyon kevés előremutató eleme volt, de az mindenképp, hogy akkor a pedagógusok bérét az aktuális minimálbérhez kötötték. Ez volt az a  vetítési alap, amiből kiszámolták a pedagógus bértábla minden elemét. (Például a főiskolai/alapszakos diplomások illetményalapja a minimálbér 163,3 százaléka, az egyetemi diplomásoké pedig a 179,6 százaléka volt.)

Viszont az elfogadott jogszabályokat gyorsan megváltoztatták, 2015-től a pedagógusok fizetését ugyanis a 2014-es minimálbérhez kötötték, és ez azóta is így van - írta a hvg.hu a 200 ezres minimálbér emelés kapcsán.

Kásler Miklós múlt év tavaszán jelentett be egy 10 százalékos júliusi pedagógus béremelést. Ez mint akkor mondta, technikailag ágazati szakmai pótlék bevezetésével valósul meg, amelyre minden pedagógus munkakörben dolgozó jogosult. Az intézkedés csaknem 170 ezer pedagógust érintett.

Az EMMI minisztere akkor rámutatott: egy ezernél nagyobb tanulólétszámú iskolát irányító, 35 éve a pályán lévő mesterpedagógus igazgató illetménye a bruttó 182 700 forintos pótlékkal a bruttó 629 300 forintról összesen bruttó 812 000 forintra emelkedett.

A pedagógusok bére 2013-tól átlagosan 50 százalékkal emelkedett - mondta tavaly Kásler Miklós.

 

 

Rolek: a vállalatok többsége nem bírja ki járulékcsökkentés nélkül a béremelést

 

 

Ajánlom

További belföldi híreink