Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-22 05:45:00

Egyre nagyobb az esélye, hogy Orbán kiáll vitázni az ellenzéki miniszterelnök-jelölttel?

Az IDEA Intézet elemzője úgy látja, a kampány működik, egyre csökken azoknak a száma, akik a közvélemény-kutatások során bizonytalanok, vagy nem válaszolnak, amikor arról kérdezik őket, kire szavaznának. Közben az átlag politikafogyasztó ki van éhezve a vitákra.

Indul a kampány, koncentrálódnak a szavazók

Vasali Zoltán az ATV Start című műsorában beszélt az IDEA Intézet legfrissebb kutatásáról. Elmondta, hogy az elmúlt három hónapban azt mérik, hogy a teljes népesség körében 38 százalékos támogatottság az ellenzéké, 39 százalékos támogatottság a Fideszé - ez úgy tűnik, becsontosodott, csak hibahatáron belül változik.

Az elemző szerint működik a kampány, ugyanis egyre csökken azoknak a száma, akik nem árulják el, hogy kire szavaznának, vagy bizonytalannak mondják magukat. Lehet, hogy ez a kampány ilyen szempontból "be tud húzni embereket", akik elmennek szavazni - tette hozzá.

Jelenleg több millió ember lehet bizonytalan, akik inaktivitást mutatnak valamennyi közpolitikai kérdés esetében, és nehéz megtalálni azokat a témákat, amik megszólítják őket. Nem véletlen, hogy a biztos pártválasztók között a Fidesz ennyire tudja tartani támogatottságát, mert intézkedéseivel megerősíti a saját bázisát - fejtette ki Vasali Zoltán.

Az elmúlt hónapokban a DK és a Jobbik pozíciója is tartós, nincs változás, a Momentum az elmúlt hónaphoz képest pár százalékot esett, a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt pedig stabilan tartja a 3-3 százalékot, és csak utánuk jön a Párbeszéd és az LMP - mondta az elemző.

Arra a kérdésre, hogy a hangsúlyosabb politikai ügyek - mint a járványhelyzet vagy éppen a Pegazus-ügy - mennyire befolyásolja a kormányoldal és az ellenzék támogatottságát, Vasali Zoltán azt felelte: a Pegazussal kapcsolatban erősen küzdött az ellenzék, hogy ezt a témát napirenden tartsa, és bár ez nem feltétlenül annyira sikerült, a mostani kampányban az ellenzéki pártok megmutatják, hogyan kormányoznának másképp. Jó lenne, ha a kampány efelé terelődne - tette hozzá Vasali.

Kell a vita?

Az ellenzéki miniszterelnök-vitákkal kapcsolatban az elemző azt mondta: egy átlag politikafogyasztóban van erre egy kiéhezettség, és szerinte egyre nagyobb az esélye, hogy Orbán Viktor is rábólintson egy ilyenre a megválasztott ellenzéki miniszterelnök-jelölttel.

A Fidesz elkezdte a kampányt, és bár volt egy nyári szezon, amikor jó ideig nem láttuk mondjuk Jakab Pétert a miniszterelnökkel konfrontálódni, most ez visszatért. Orbánnak az az érdeke, hogy azt bizonyítsa: a kormányzás gazdaságilag stabil - jelentette ki.

Szerinte a következő hónapban mindenki arra számít, hogy a járvány negyedik hulláma megmutatja valódi arcát, ez pedig a kampány tematikáját is meg fogja határozni.

atv.hu​

Ajánlom

További belföldi híreink