Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-21 15:12:00

„Becsszóra, nem Karácsony Gergely írja a moziműsorunkat” – reagált a Liszka Tamás az Elk*rtuk producerének vádjaira

A Budapest Film Zrt. vezérigazgatója és a Cinema City marketingigazgatója is azt mondta: az őszödi beszédről szóló filmet is a többi produkcióéval azonos bánásmódban részesítik.

Politikával és cenzúrával vádolja Kálomista Gábor, az Elk*rtuk című film producere a mozihálózatokat, kiváltképpen a főváros tulajdonában lévő Budapest Film Zrt.-t.

Liszka Tamást, a Budapest Film Zrt. vezérigazgatója az Indexnek azt nyilatkozta: nem az ő dolga megmagyarázni, miért támadja őket Kálomista, de „ennél jobb marketinghúzást” nem tud elképzelni. „Ami be van tiltva, azt mindenki látni akarja” – fogalmazott, hozzátéve ugyanakkor, hogy szerinte ennek a filmnek nincs szüksége ilyesmire, mert enélkül is biztos sokan kíváncsiak lesznek majd rá.

Kálomista azt nehezményezte, hogy a Budapest Film Zrt. egy teremben egyetlen délutáni időpontot ajánlottak fel, amivel szerinte ellehetetlenítik a filmjét Budapesten. Liszka ennek kapcsán azt mondta: „Egyetlen filmet sem szeretnénk rossz helyzetbe hozni, hiszen abból élünk, hogy bejönnek hozzánk az emberek filmeket nézni. Nagyon sok és sokféle filmet. A Budapest Film Zrt. öt artmozija mellett egyetlen közönségfilmekre szakosodott filmszínházunk van Budapesten, a Corvin. A forgalmazó által eddig közzétett információk alapján úgy látjuk, hogy az Elk*rtuk a szűk, művészfilmes közönséggel szemben a legszélesebb hazai nézőrétegekhez szól, így az éppen erre szolgáló mozinkban tervezzük indítani, legalább napi egy előadással” – fogalmazott, majd hangsúlyozta, hogy egyelőre még nem is látták a filmet, csak egy sillabusz és egy trailer volt. „Lehet, hogy október folyamán olyan érdeklődés lesz, hogy majd át kell terveznünk a további heteket, de ez szakmai kérdés, és becsszóra: nem Karácsony Gergely írja a moziműsorunkat” – mondta.

Hozzátette továbbá, hogy még a vártnál is sűrűbb lesz az ősz a filmek tekintetében. „Nagyon sok magyar film mutatkozik be, sorakoznak a fesztiválok, rendezvények. (…) A munkánk fontos része, hogy megpróbáljuk összehangolni a termeink kihasználtságát a produkciók igényeivel, miközben az a célunk, hogy összességében minél több nézőhöz juthassanak el a filmek” – magyarázta.

Liszka szerint egyébként természetes, hogy aki beleteszi a pénzét és a szívét-lelkét egy produkcióba, az harcol érte. „Ez a saját gyereke, és mindenki a tornasor elején szereti látni a maga csemetéjét” – fogalmazott.

Leszögezte ugyanakkor, hogy amikor tavaly februárban kinevezték a Budapest Film élére, kijelentette, hogy nem szeretné, ha a politika betenné a lábát a budapesti mozikba. „Én sem azért járok művészmozikba, hogy ugyanazt kapjam, ami mindenhol folyik a csapból. Nálunk hadd nézzenek művészfilmeket az emberek, hagyjuk őket kiszállni a kinti, polarizált világból. Most ezt mi sem tudjuk elkerülni, de igyekszünk korrekt módon viselkedni a film alkotóival és a saját nézőinkkel szemben is. Nem biztos, hogy a közönségünket politikai erők motiválják, amikor jegyet vesznek. Arra ott van minden más médium” – mondta.

Buda Andrea, a Cinema City mozihálózat marketingigazgatója az Indexnek arról beszélt a témában, hogy minden film egyforma eséllyel indul a mozijaikban, a közönség dönti el a sikert. „Azt nem tudjuk, hányan lesznek kíváncsiak rá [az Elk*rtuk című filmre – a szerk.]. Még nem zárultak le a tárgyalások a forgalmazóval, ezért még nem tudni, milyen megjelenést kap a film. Tudni kell, hogy nagyon sűrű időszakot választottak a premier számára” – fogalmazott.

Az is elárulta, hogy az Elk*rtuk viszonylag last minute-ben került a megjelenési listába erre a hétre, de így sem kap jobb vagy rosszabb elbírálást, mint bármelyik más film.

Hozzátette: „kampányfilmeket” alapvetően nem szoktak műsorra tűzni, nem is nagyon vannak ilyenek; ezt a filmet is ugyanúgy kezelik, mint a többit.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink