Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-21 05:28:00

A koronavírus és más légúti betegségek is terjedésnek indutak itthon

A hétvégén több mint ezer új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak hazánkban, és elhunyt 13 beteg. Az ATV Híradója által megkérdezett háziorvos szerint azonban most egy másik vírus is terjed az országban: egy olyan hurutos megbetegedés, ami könnyen összetéveszthető a Covid tüneteivel.

A Pécsi Tudományegyetem vezető főorvosa szerint folyamatosan nőnek a fertőzöttségi adatok, az elmúlt három napban 1079 volt az új fertőződtek száma és tizenhárman meghaltak. Ez már egyértelműen a negyedik hullámot jelenti.

„A kórházi ellátást igénylő betegek száma is megnőtt” – fogalmazta meg Tibold Antal, a PTE Klinikai Központjának szakmai vezetője. Kifejtette: az intenzív osztályon kezeltek száma növekedésnek indult, és, bár ezek a számok országos szinten relatíve alacsonynak mondhatóak, de „a nyári csendes hónapokhoz képest markáns emelkedés tapasztalható” – magyarázta.

Szabolcsban azt tapasztalják a háziorvosok, hogy egyre többen jelentkeznek hurutos megbetegedéssel a rendelőben, de ezt egy másik kórokozó okozza, és nem a koronavírus.

Bélteki Béla háziorvos szerint „örömhír talán, de elbizakodásra nem szabad hogy okot adjon” az, hogy egyelőre kevés a pozitív PCR teszt. „Tehát ez a sok hurutos betegség nagy része egyéb, más kórokozó, más vírusok által okozott betegség” – tette hozzá Bélteki.

Egyes nemzetközi tanulmányok szerint nagyban befolyásolhatja az oltások száma a negyedik hullám mértékét, de az is közrejátszhat, hogy a delta vírusmutáció megbetegítőképessége alulmarad az alfa variánséval szemben.

„Igen, úgy tűnik, hogy a delta variáns fertőzőképesebb, de több nemzetközi felmérés azt sejteti, hogy esetleg a megbetegítőképessége, valamivel enyhébb mint az alfa variánsé, ezt azonban még nagyon óvatosan kell kezelni” – közölte Rusvai Miklós virológus.

Kiss István epidemiológus legutóbb azt nyilatkozta Híradónknak: ő kötelezővé tenné az oltást.

A professzor szerint ennek csak akkor van relevanciája, amennyiben a mostani delta variánsnál esetleg egy sokkal durvább Covid mutáció jönne létre és ez esetlegesen nagyobb járványhelyzetet okozna.

Koronavírus: 1000 fölött van az új fertőzöttek száma

atv.hu 

Ajánlom

További belföldi híreink