Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-21 21:52:00

Szakértő: valamilyen módon megint jelentkezni fog egy 2008-ashoz hasonló válság

Erdősi Éva szerint vannak olyan jelek, hogy valamilyen módon megint jelentkezni fog egy hasonló válság, mint amilyen 2008-ban volt.

Jellemzően több tízezer forintos könnyítéssel számolhat az a legalább 500 ezer magyar ügyfél, aki moratóriumban érintett hitelkártya-tartozással vagy folyószámlahitellel rendelkezik: jóval kedvezőbb, személyi hitelekre jellemző 12% körüli kamatozásra számolják át a moratórium miatt felhalmozott kamattartozásukat a kormány friss rendelete értelmében – erről a Portfolio számolt be. 

Erdősi Éva az ATV Start című műsorában kiemelte, hogy ez azokra nem vonatkozik, akik nem éltek a moratóriummal. „Mivel ezek nem nagy mértékű hitelek, ez a visszaszámított összeg valahol 30-60-70 ezer forint lesz” – mondta a műsorban a hitelsikerek.hu szakértője. Hozzátette, ez összesen nagyjából 30 milliárd forintba fog kerülni. Hangsúlyozta, hogy azoknak, akik maradni akarnak a moratóriumban, október 1-31. között kell nyilatkozniuk erről.

Szerinte a pénzügyi tudatosság ott kezdődik, hogy a változó kamatozású hiteleket az emberek fix kamatozásúra váltják.

A szakértő szót ejtett egy kínai vállalkozóról, aki súlyos ezermilliárdokkal van eladósodva, ami - mint korábban az amerikai ingatlanpiac bedőlése – újabb hullámokat verhet a gazdasági válság felé. „Ezek a válságok, mint, ami megtörtént velünk 2008-ban, ezeknek lassan itt lesz az ideje, hogy valamilyen módon, de megint jelentkezzenek” – fogalmazott.

Hitelmoratórium: Hogyan tovább?

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink