Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-21 05:56:00

Kunhalmi: Külföldről érkeznek az előválasztási rendszert ért támadás jelei

Az MSZP társelnöke azt ígéri, transzparensen és átláthatóan fognak kommunikálni az esettel kapcsolatos fejleményekről. Elmondása szerint már vannak sejtéseik, hogy kik követhették el a támadást. Tóth Csaba ügyéről pedig azt mondta: amíg nincs büntetőeljárás, ügyészségi eljárás, vagy rendőrségi feljelentés, addig minden csak „alaptalan vádaskodás”.

Előválasztási leállás

Ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk: az első forduló első napján reggel leállt az ellenzéki előválasztás. Kezdetben túlterhelésről beszéltek a szervezők, majd egy összetett, több lépcsőből álló külső támadással magyarázták a rendszer összeomlást. Az Országos Előválasztási Bizottság döntése alapján a választásokat akkor felfüggesztették, és hétfő reggel 7 órától indították újra.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke az ATV Start című műsorában azt mondta: tudomása szerint is sikerült újra elindulni, működőképes a rendszer, és arra kért mindenkit, hogy ne szegjék kedvüket a történtek, menjenek el szavazni.

Kunhalmi elmondása szerint nem a szoftverrel, hanem a szerverekkel volt a gond. Szerinte „tudatos akarat által tették sebezhetővé a rendszert”. „Nyitva maradt vagy kinyitottak egy olyan rést, amelyen keresztül sebezhetővé vált ez az egész” – fogalmazott, és elárulta azt is, hogy a vizsgálatok szerint külföldről érkeznek a jelek, csak azt nem tudni, kik indítják el.

A történtek felderítésén egyébként „komoly szakmai stáb dolgozik” – tette hozzá –, melynek szakértői önként jelentkeztek a feladatra.

Kunhalmi azt ígérte, transzparensen és átláthatóan fognak kommunikálni a fejleményekről, és azt üzente: „nagyon keményen félhet az, aki ezt a rendszert megtámadta”.

Elmondása szerint vannak sejtéseik, hogy kik követhették el a támadást. Ezen a ponton felidézte, hogy Volner János – aki a „a Fidesz embere” – korábban már beszélt arról, hogy szerinte meg fogják támadni az előválasztás rendszerét. Kuhalmi úgy véli, hogy a magyar választók „joggal gondolhatják” ma azt, hogy „a kormány esetleg mindent elkövet annak érdekében”, hogy „csírájában elfojtsa” az ellenzéki összefogás által kialakítani kívánt rendszert.

XVIII. kerület

A műsorban szóba került az a Pulzus-kutatás is, mely szerint Kunhalmi Ágnes 4 százalék hátrányban van a saját választókerületében ellenfelével, Ferenc Istvánnal szemben.
Az MSZP társelnöke erre úgy reagált: ő erre a felmérésre nem ad. „Sokkal inkább hiszem el azt, amit tegnap láttam, hogy a Kondor Béla Közösségi Házba egyszerűen nem fértünk be” – mondta Kunhalmi, aki úgy érzékeli, hogy masszív támogatottsággal büszkélkedhet, amit a Publicus Intézet felmérése is bizonyít.

Zugló

Mint ismeretes, Jakab Péter, a Jobbik elnöke, etikai vizsgálatot kezdeményez az Előválasztási Bizottságnál a zuglói jelölt, Tóth Csabával szemben.

Kunhalmi Ágnes a hír kapcsán, óvva intette az ellenzéki jelölteket attól, hogy „felvegyék a Fidesz tempóját”. „Ma Magyarországon lényegében bárkiről bármit alaptalanul el lehet mondani, és hogyha elég sokszor elmondják, az illetőt be lehet sározni” – vélekedett, hozzátéve, hogy amíg nincs büntetőeljárás, ügyészségi eljárás, vagy rendőrségi feljelentés, addig minden csak „alaptalan vádaskodás”. Az MSZP társelnöke szerint ugyanis az ellenzékben is vannak „nyilvános sározásra” hajlamos politikusok.

Terheléses támadást indítottak az előválasztás informatikai rendszere ellen?

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink