Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-21 05:40:00

Határozatképes volt a Nemzetbiztonsági Bizottság ülése, de hogy mi hangzott el, az titkos

30 évre titkosították a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésén a Pegasus-ügy kapcsán elhangzottakat. A Bizottság ellenzéki tagjai szerettek volna ténymegállapító vizsgálatot, de ezt a kormánypárti képviselők leszavazták, mindössze annyit sikerült elérniük, hogy a Nemzetbiztonsági Bizottság kihelyezett ülést tartson a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatoknál, ahol tájékozódhatnak a titkos információgyűjtés jelenlegi gyakorlatáról. Az ATV Híradója kereste a Fideszt, de nem kívántak reagálni az ügyre.

Hétfőn fél tízkor kezdődött a Nemzetbiztonsági Bizottság zárt ülése, és bő két órán át tartott. A Bizottság ellenzéki tagjai ezután azonnal sajtótájékoztatót tartottak.

„Egy jó hírrel kezdem akkor: határozatképes volt ez a bizottsági ülés, négy fideszes KDNP-s képviselő eljött erre az ülésre” – jelentette ki a Bizottság elnöke, Stummer János.

De nem csak ők, hanem Pintér Sándor belügyminiszter, és Völner Pál, az igazságügyi minisztérium államtitkára is megjelent. A Bizottság ellenzéki képviselői a Pegasus-kémszoftver beszerzéséről és használatáról szerettek volna többet megtudni. Ám arról, hogy ezzel kapcsolatban mi hangzott el, a közvélemény nem sokat tudhat, mert az információkat a minisztérium 2050-ig titkosította.

„Ami viszont nem hangzott el, az nem minősített információ. Nem hangzott el válasz arra a kérdésre, hogy történt-e Magyarország részéről, magyar állam részéről ilyen jellegű beszerzés az utóbbi években, illetve nem kaptunk belügyminiszter úrtól egyértelmű cáfolatot arra sem, hogy történt-e politikusok, újságírók megfigyelése ezzel a bizonyos eszközzel az utóbbi években, mint ahogy Völner Pál államtitkár úr sem cáfolta egyértelműen, hogy történt ilyen megfigyelés” – közölte az elnök.

A Bizottság ellenzéki tagjai ténymegállapító vizsgálatot kezdeményeztek, azonban a kormánypárti képviselők ezt leszavazták. Molnár Zsolt szerint titkolóznak és ködösítenek az ügyben.

„Ennek az ügynek a végére két dolog tehet pontot: az egyik egy korrekt ténymegállapító vizsgálat, amit elnök úr, valamint jómagam és Ungár képviselő úr kezdeményeztünk. Ezt leszavazták, nem túl meglepő módon. A másik, ami pontot tud tenni, az a 2022-es kormányváltás”

 – fogalmazott Molnár.

Ungár Péter arra emlékeztetett, hogy fideszes képviselők, és kormánytagok nyilatkozataikban sokszor hivatkoznak arra, hogy vannak olyan esetek, amikor a nemzet érdekében szükséges emberek ellen kémszoftvereket használni.

„Az a mi problémánk, vagy kérdésünk, hogy vajon mennyi esetben helyettesíthető be itt a nemzet érdeke Orbán Viktor érdekével, ez az amire konkrétan nem kaptunk választ” – jelentette ki Ungár Péter.

Kerestük a Fideszt a zárt üléssel kapcsolatban, ám nem kívántak reagálni, a Fidesz frakcióvezetője viszont beszélt a Pegasus-ügyről a Parlamentben.

„Egyetlen egy olyan korszak volt Magyarországon a rendszerváltozás óta, amikor a titkosszolgálatokat politikai célra az ellenfelek lejáratásra használták. Az a főnök úrnak a kormánya volt” – hangzott el Kocsis Mátétól.

Hozzátette: ez az az időszak volt, amikor egy Szilvásy nevű titokminiszter megbízásából egy Laborcz nevű nemzetbiztonsági hivatali vezető egy Portik nevű alvilági figurát azzal bízott meg, hogy a jobboldali politikusokat járassa le.

Pegasus-ügy: 2050-ig titkosították a bizottsági ülésen elhangzottakat

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink