Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-20 17:56:00

"Ha a porondmester nincs itt, akkor a kérdések sem mennek" - azonnali kérdésekre válaszolt Orbán Viktor

A miniszterelnök először Jakab Péternek válaszolt, aki arról beszélt: Orbán Viktor az elmúlt 12 évben gyakorlatilag „lopott magának egy országot”. A kormányfő úgy reagált: Magyarországon 2010 óta mind a nemzeti, mind az állami vagyon jelentősen nőtt, ám amikor az ellenzék volt kormányon, mindkettő csökkent.

„Láthatóan, ha a porondmester nincs itt, akkor a kérdések sem mennek”

Elsőként Jakab Péter (Jobbik) tett fel azonnali kérdést Orbán Viktornak. Jakab arról beszélt, hogy ha a miniszterelnök kíváncsi rá, hogy mit gondolnak róla az emberek, nem hallgatózni kell meg kukkolni, hanem ki kell menni az emberek közé. A jobbikos politikus felidézte azt is, amikor Orbánt gengszternek nevezte Joe Biden amerikai elnök.

Orbán Viktor erre azt válaszolta: az Egyesült Államok elnöke összekeverte Magyarországot Ukrajnával.

Jakab Péter ezután arról beszélt, hogy a miniszterelnök az elmúlt 12 évben gyakorlatilag „lopott magának egy országot”, és egymásnak ugrasztotta a magyar embereket. Mint fogalmazott, mindig valaki gyűlölni kell, így például a szivárványos zászlót, ami „neki sem a szíve csücske”, de nem ért egyet azzal, amit a kormány tesz ezekkel az emberekkel.

Orbán Viktor erre azt mondta: próbálta megérteni, mi a kérdés. „Láthatóan, ha a porondmester nincs itt, akkor a kérdések sem mennek” – fogalmazott arra utalva, hogy Gyurcsány Ferenc már korábban távozott. Magyarországon 2010 óta mind a nemzeti, mind az állami vagyon jelentősen nőtt, ám amikor az ellenzék volt kormányon, mindkettő csökkent.

Orbán: nem szavazunk meg olyan adórendszert, ami már tönkretette az országot

Tóth Bertalan (MSZP) azt tette szóvá a miniszterelnöknek, hogy Magyarországon a legalacsonyabb a minimálbér. Elképesztőnek nevezte, hogy kétmillióan élnek a létminimum alatt. Aki minimálbért kap, az ne adózzon egyáltalán, mert a minimumból nem szabad elvenni ‒ mondta a szocialista elnök-frakcióvezető, a parlament előtt van a javaslatuk is, ennek támogatását kérte.

Orbán Viktor válaszában “arra az egyszerű tényre” hívta fel a figyelmét, hogy 2022. január 1-jétől Magyarországon a minimálbér magasabb lesz, mint a baloldali kormányzás alatt az átlagbér volt. A puding próbája az evés, az önök idején csődbe ment Magyarország, a miénk működik, soha ilyen sokan még nem dolgoztak” ‒ mondta.

Tóth Bertalan azt mondta, hogy már fideszes képviselők is “pedzegetik”, nem jó, hogy az alacsonyabb jövedelműek ugyanúgy adóznak, mint a magasabb jövedelműek. Több mint másfél millió embernek segítene azonnal, ha a kis jövedelműeknek nem kellene adót fizetni ‒ mondta Tóth Bertalan.

“Épelméjű ember nem szavaz meg egy olyan adórendszert, ami egyszer már tönkretette a hazáját”. Az önök adórendszere egyszer már tönkretette, oda már nem térnek vissza. Ha valaki tízszer többet keres, az tízszer többet fizet ‒ mondta Orbán Viktor, és hangsúlyozta a családi adókedvezmény is. Ez a rendszer komplett, működik, segíti a családokat, „megértem az igyekezetét, de nem áll módomban támogatni” az önök javaslatát ‒ hangoztatta Orbán Viktor.

„Miért adósítják el minden eddiginél jobban az országot?”

Varju László (DK) arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy miért adósítják el minden eddiginél jobban az országot. Felidézte, hogy csak 2016 után kezdett csökkenni az államadósság, ami még 2014-ben is a GDP 84 százaléka felett volt, csak masszív uniós támogatások bevonása után kezdett mérséklődni. Mint fogalmazott, ezt most „megfejelik” egy 4,5 milliárd eurós hitellel. Hozzátette: Magyarország népe Orbán Viktor kormányzása alatt szegényebb lett, miért csodálkoznak, ha az Európai Unió nem akarja őket segíteni?

A miniszterelnök úgy reagált: nem kenyere más beszédjének minősítése, de vannak esetek, mikor kivételt tesz. Szerinte ez egy kommunista beszéd, amit Varju mondott, ők csinálták, hogy amit ők elkövetni készültek, azzal vádolták meg az ellenfelet.

Hangsúlyozta, hogy az előző vezetés eladósította az országot, de az államadósságot a Fidesz-kormány lecsökkentette. Mikor a pandémia miatt hiteleket kellett felvenni, az államadósság akkor sem érte el az uniós szintet – tette hozzá.

Varju László visszautasította, amit a kormányfő mondott. 20 ezer milliárd forint volt az államadósság, most 40 ezer milliárd forint, tehát a kommunista beszéd Orbán Viktor szájából jön – mondta.

Ha a költekezést abbahagyjuk, nem lesz például 13. havi nyugdíj, és nem lesz 200 ezres minimálbér – reagált a miniszterelnök. Orbán Viktor kijelentette: Magyarországon lesznek béremelések, akkor is, ha a szocialisták most ennek az ellenkezőjét javasolták.

Orbán: a 200 ezres minimálbér érdekében a munkát terhelő adók csökkentéséről tárgyalunk

Csárdi Antal (LMP) azt javasolta a miniszterelnöknek, hogy ha néhány héttel ezelőtt „a sarki újságoshoz lement, hogy áttekintse, mi a helyzet médiafronton”, akkor menjen le egy piacra, “hogy saját szemével szembesüljön azzal”, hogy az alapvető élelmiszerek ára elfogadhatatlan módon emelkedett. A képviselő az étolaj, a margarin, a tojás, a liszt és a gyümölcsök emelkedésének az árát sorolta. „Elviselhetetlenné kezd válni a gyümölcsök, zöldségek áremelkedése”, ráadásul 27 százalékos áfa terheli az árukat.
Orbán Viktor minderre azzal reagált, hogy komolyan veszi a képviselő hozzászólását, azért is, mert tudja róla élelmiszerkereskedő. De azt kérte, fogadja el tőle, hogy számos magyar élelmiszer esetében áfacsökkentést hajtottak végre, és felsorolta, mely élelmiszereket soroltak az 5 százalékos kategóriába, például a sertéshúst, a kecskét és a tojást is ‒ mondta a miniszterelnök.

“Értem, nagyra is értékelem ezen termékek árcsökkentését, de ez nem elég”, riposztozott Csárdi Antal, aki szerint nem véletlenül van a többkulcsos áfa. “Az asztalra este a gazdag és a szegény is ugyanazokat az élelmiszereket szeretné feltenni”, hangoztatta, és azt sürgette: a vaj, a kenyér, a rizs, a liszt, a zöldségek és a gyümölcsök is az 5 százalékos áfa alá tartozzanak.

Orbán Viktor megértőnek bizonyult az iránt, hogy egy kereskedő logikájánál az áfacsökkentés az adócsökkentés kedvező logikája, de mint mondta, nem véletlenszerűen választották ki az öt százalékos körbe tartozó élelmiszereket. A következő céljuk ugyanakkor az, hogy az élő munkát terhelő adókat csökkentsék, mert akkor tudnak meggyőzni a kétszázezer forintos minimálbérről a munkaadókat. Ez jelentős adóváltozás lesz ‒ mondta a miniszterelnök.

Orbán: az ellenzéknek kedvez, hogy az MTI nem tudósított az előválasztás leállásáról

Tordai Bence (Párbeszéd) több kérdést tett fel Orbán Viktornak. Vállalja-e a felelősséget a több mint 30 ezer covid-halottért? Mit szól ahhoz, hogy az előválasztásról az MTI szombaton nem adott hírt, holott Tordai szerint törvény kötelezi erre? Ha nem követtek el törvénytelenséget, mikor megfigyeltek politikusokat, újságírókat, miért titkosították a mai nemzetbiztonsági bizottsági ülést? Támogatja-e azokat a kérdéseket, amiket Karácsony Gergely nyújtott be a Diákvárossal kapcsolatban? Támogatja-e, hogy az álláskeresési járadék időtartamát 9 hónapra emeljék? – sorolta a politikus.

Orbán Viktor a feltett kérdések sorrendjében válaszolt. Mint mondta, halottakkal és a hozzátartozók érzelmeivel játszani, azt politikai haszonszerzésre használni ízléstelen, ebben a játékban nem vesz részt, meghagyja Tordainak. Hangsúlyozta: mindent megtesznek, hogy legyen elég orvos, vakcina, és hogy minél több ember életét megmenthessék.

Szerinte az, hogy az MTI nem tudósított a szombati eseményekről, amikor az előválasztás leállt, az ellenzéknek kedvez. Elmondta azt is, hogy a nemzetbiztonsági bizottsági ülés nyilvántartási rendje változatlan, aszerint kell eljárni.

Az álláskeresési járadék esetében ésszerű a 3 hónapos időszak, ez a munka felé tereli az embereket, nem áll módjukban ezen változtatni.

Tordai Bence úgy reagált: szerinte gyenge és gyáva az a politikai magatartás, amit Orbán Viktor felvonultat egy ilyen teljesítmény után. Ha a rezsim ennyit tud, hogy elhallgatja a tényeket, akkor jogosan fog megbukni – mondta az MTI-vel kapcsolatban. Ha a Pegazus-üggyel összefüggésben tovább titkolóznak, akkor az azt jelenti, hogy a kormányzat megint csak gyenge és gyáva – tette hozzá.

Bár 3 hónapig jár az álláskeresési járadék, 14 hónap az átlagos álláskeresési idő, a közmunkából a magyar emberek nem kérnek – jelentette ki.

A miniszterelnök azt mondta Tordainak: ne becsülje le a közmunkát, mikor a baloldal kormányzott, a közmunkások mindössze 23 800 forintot kaptak.

“30 éve az ország nyilvánossága előtt élek”

Szilágyi György (Jobbik) azt kérdezte Orbán Viktortól, miből telik neki magánrepülőgépre és hogyan építhet Hatvanpusztán az Orbán-család 6700 négyzetméteren luxusingatlant. Kifogásolta továbbá, hogy a miniszterelnök az ország leggazdagabb emberévé tette barátját, Mészáros Lőrincet, akinek vagyona felett ő rendelkezik - állította a jobbikos politikus.

“Többedszer próbálják provokálni, ma sem fog sikerülni, ahogy korábban sem sikerült. Van egy vagyonnyilatkozatom, 30 éve az ország nyilvánossága előtt élek, minden mondata ellenőrizhető, azok képet adnak a saját életemről. A kérdését rossz helyre címezte, senki másnak az üzleti ügyeivel nem foglalkozom” - ezzel reagált Orbán Viktor.

Nekem magamnak ilyen üzleti ügyeim nincsenek, egyetlen elvárás van minden üzletemberrel szemben, fizessék be az adót és tartsák be a törvényeket - mondta Orbán Viktor, és hozzátette: “én pedig itt maradok és továbbra is parlamenti képviselőnként fogok dolgozni”. Mint fogalmazott, a parlamenti képviselők kenyerét fogja enni. “Nem megyek el üzletembernek, az a baloldalon szokás, hogy a miniszterelnökök milliárdosok, és mindenfajta gyanús politikai és gazdasági ügyletekbe keverik magukat és a pártjukat” - mondta Orbán Viktor, megjegyezve, hogy az “náluk nem szokás”.

Ami pedig a hatvanpusztai kérdést illeti, arról a miniszterelnök azt mondta: “Nálunk az a szokás, hogy a gyerekek nem beszélnek bele a szülők dolgaiba”.

A jobbikos képviselő második körös kérdésére Orbán Viktor azt mondta: próbál nem felülni az ilyen típusú provokációknak, “még a szemenszedett hazugságoknak sem”. Megjegyezte, hogy nincs is nehéz dolga, nem kell komolyan venni, amit a jobbikos képviselő mond, mert ő volt az, aki Gyurcsány Ferencet “hibbant Nérónak” nevezte, a DK-t “törpe pártnak”, és azt mondta, “ezer százalék, hogy soha nem fognak összeállni a baloldallal. Most meg ott gazsulál, dörgölőzik” - címezte Szilágyinak Györgynek a miniszterelnök, végül azt mondta neki: “Egy ilyen embertől még a provokáció sem ér el odáig”.

Ajánlom

További belföldi híreink