Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-20 16:29:00

"Eljutott arra a pontra, ami átlépi az alkotmányosság határát" - Kövér László elvette a szót Arató Gergelytől, de aztán visszaadta

A Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese felszólalásában az alaptörvényről beszélt, mely szerinte „fabatkát sem ér”, egyetlen célja, hogy a kormány „korlátlan hatalmát és korlátlan lopását biztosítsa”. A házelnök azonban nem hagyta szó nélkül az ellenzéki képviselő mondanivalóját.

Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese az újabb – immár ötödik – felhatalmazási törvénnyel kezdte felszólalását a parlamenti ülésszak első ülésén. A kormány szerint azért van szükség a rendkívüli jogrend meghosszabbítására, mert fokozottan védekezni kell az új vírusvariánsok ellen.

„Nos, a járvány terjedése valóban gyorsul, a Miniszterelnök úr ebben véletlenül igazat mondott, ám ez a kormányt eddig egyáltalán nem zavarta, hiszen a meglévő felhatalmazás ellenére is korlátlanul lehetett részt venni a foci eb-n, a tűzijátékon, az Eucharisztikus Világkongresszuson, vagy éppen a vadászati világkiállításon” – mutatott rá Arató. „Úgy látszik, ez egy nagyon jól nevelt vírus, amelyik a miniszterelnök és a fideszes elit kedvenc hobbijai esetében nem fertőz” – tette hozzá.

A DK-s politikus szerint tehát nem erre kell a felhatalmazási törvény, hanem arra, hogy a kormány „kidömperezhessen bármilyen pénzt” magának.

Arató Gergely ezt követően hosszasan beszélt arról, hogy a kormány alaptörvénye „fabatkát sem ér”, egyetlen célja, hogy a kormány „korlátlan hatalmát és korlátlan lopását biztosítsa”, amikor Kövér László hirtelen elvette a szót tőle.

Először megkérte a kormánypárti képviselőt, aki beleszólt Arató felszólalásába, hogy ne szakítsa félbe az ellenzéki képviselőt, mert „az fordítva sem tűnik elegánsnak”.

„Másodszor pedig: figyelmesen hallgattam azt, amit ön mond” – fordult Aratóhoz a házelnök – „de eljutott arra a pontra – lehet, hogy provokáció hatására –, ami átlépi az alkotmányosság határát, holott ön az alaptörvényre esküt tett. Mindegy, hogy mit gondol egyébként az alaptörvényről, erre az alaptörvényre esküt tett, hiszen, ha nem tett volna, nem lehetne itt most képviselő. Arra szeretném felhívni a figyelmeztetni, hogy ne lépje át a büntetőtörvénykönyv tényállásainak a határát, mert az, ami önt mond, az az alkotmányos rend elleni – egyelőre csak – uszítás, és nem szeretném, ha szervezkedéssé fajulna” – fogalmazott Kövér. Majd leszögezte: „Önök össze-vissza mindenféle dologról handabandáznak a nyilvánosság előtt, a parlamenten kívül. Azt megengedhetik maguknak, mert szólásszabadság van – minden ellenkező híreszteléssel ellentétben –, de ebben a házban ezt nem teheti meg”.

Kövér ezt követően visszaadta a szót Arató Gergelynek, aki befejezte felszólalását. A házelnök ezek után a beszédre reagálva még megjegyezte, hogy ha az ellenzék kétharmados törvényeket – beleértve az alaptörvényt –, kétharmados felhatalmazás nélkül kíván megváltoztatni, megszüntetni, vagy hatályon kívül helyezni, akkor alkotmányellenes cselekményt hajtanak végre, ami büntetőjogi kategória. Leszögezte, hogy egyedül az Alkotmánybíróság hivatott eldönteni, mi alkotmányellenes. „Van még egy fék, a köztársasági elnöknek a féke, aki visszaküldheti a törvényeket, illetve az Alkotmánybíróság elé tolhatja” – tette hozzá, majd végezetül ismételten megkérte Aratót, hogy ne „fenyegetőzzön”, mert a szavainak súlya van. Valamint megjegyezte, hogy az ellenzéki politikus egy olyan párt utódpártjának a tagja, mely „többször felforgatta már az alkotmányos rendet”.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink