Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-20 12:55:00

Böcskei: nulla százalék esély van arra, hogy Kínából vagy a Karmelitából intéztek támadást az előválasztással szemben

Magyarország első országos előválasztása szombaton kezdődött volna, a szavazatokat kezelő szoftver viszont már indulástól akadozott, majd leállt. Az ellenzék egységesen a kormányzat által szervezett informatikai támadásról beszél, a Fidesz pedig úgy reagált, hogy a "saját bénázásukat ne kenjék másra". Böcskei Balázs nulla százalék esélyt ad arra, hogy Kínából vagy a Karmelitából avatkoztak volna be.

Böcskei Balázs, az IDEA Intézet vezetője, a Spirit FM Aktuálban úgy fogalmazott, hogy bár jól hangzik, hogy Kínából vagy a Karmelitából intéztek támadást az előválasztással szemben, valószínűbb, hogy el lettek mérve a kapacitások, ezért egy informatikai-logisztikai újraindítást kíván a rendszer.

Nulla százalék esélyt adok erre a dologra - reagált a politikai elemző arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e bármilyen külső támadás történt volna.

Szerinte a kormányzópártnak olyan logisztikákat kellene mozgósítani, amelynek következtében újra és újra kellene a rendszert hackelni. Politikailag nehéz magyarázatot találni arra, hogy egy újraindítható rendszert miért kellene első napon meghackelni.

Böcskei emlékeztetett, hogy a politikai nyilatkozatokon túli, szakértői megszólalások is abba az irányba mutatnak, hogy itt a szervezők elmérték azt, hogy egy időben, ilyen mennyiségben, ekkora aktivitással fognak megjelenni a szavazók. Azt se szabad elfelejteni, hogy rengeteg helyszínen van szavazás, nem olyan a helyzet, mint a 2019-es nyár végi budapesti előválasztásnál, ahol 15 helyszínen indult el a rendszer.

"Nem voltak felkészülve, valószínűleg nem is állt rendelkezésre az a tesztelési háttér, amivel ezt le lehetett volna mérni" 

- magyarázta Böcskei. Előzmény nélküli intézményről van szó, szerinte az lenne a furcsa, ha nem lennének korrigálásra szoruló elemek.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink