Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-20 06:02:00

Sikeres volt az első turistákkal indított űrkirándulás

Jól sikerült az űrturizmus nyitánya, miután szerencsésen visszatért a Földre az a négy amatőr űrhajós, akiket a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat űrhajója szállított az űrbe. Olyan magasan keringtek a Föld körül, mint senki 1972 óta, amikor is véget ért a NASA Apollo holdprogramja. Az ATV Híradójának riportja.

Így köszöntötte az űrből Egy amerikai gyerekkórház betegeit is köszöntötte a Crew Dragon űrhajó egyik utasa a világűrből, aki maga is a kórház orvosi asszisztense és egyben ráktúlélő.

A SpaceX első, kizárólag amatőr asztronautákat szállító, háromnapos misszióján a kutatás és a kikapcsolódás mellett a résztvevők erre is szakítottak időt. Volt köztük egy milliárdos üzletember, egy geológus és a légierő egyik veteránja is.

Akárcsak az egész repülés, a visszatérés is automatizált volt. A Crew Dragon ejtőernyőkkel ereszkedett az Atlanti-óceánba, nem messze Floridától, Ezután a tengerből hajóra emelték az űrhajót. Látszott, hogy a kabin külső felületét megviselte a kétezer fokos súrlódási hőség. Nem sokkal később egyenként szállt ki a négy, szélesen mosolygó amatőr asztronauta, akik azonnal átestek egy orvosi vizsgálaton.

A Los Angeles-i űrközpontban tapsvihar fogadta a misszió sikerét.

A Crew Dragont még szerdán indították útnak Floridából egy Falcon-9-es hordozórakétával. Az űrhajó 585 kilométeres magasságban, 30 ezer kilométer per órás sebességgel másfél óránként kerülte meg a földet. Az utazásról dokumentumfilm készül, amelynek bevételeivel a gyerekkórházat támogatják majd.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink