Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-20 05:13:00

Megbüntetheti az EU Magyarországot a pedofil-törvény miatt

Vizsgálja az Európai Bizottság annak a lehetőségét, hogy pénzbeli büntetéssel sújthassa Magyarországot a pedofil törvény miatt - tudta meg a Népszava. A lap szerint a kérdés jelenleg az, hogy a homofóbnak tartott törvény sérti-e az Európai Unió jogállami normáit. Az ellenzéki pártok úgy tartják, az alapprobléma Magyarországon a korrupció, a pedofil-törvény csak az utolsó csepp volt a pohárban. Az ATV Híradójának riportja.

Hiába tüntettek két alkalommal is több ezren a homofóbnak tartott gyermekvédelmi törvény ellen Budapesten, a kormány az országgyűlés tavaszi ülésszakának végén elfogadta a botrányt kiváltó jogszabályt.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a törvény visszavonására szólította fel a magyar kormányt, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pedig úgy fogalmazott: az EU nem diszkriminál, hanem integrál.

„Az LMBTIQ+ jogok nem marginális téma. Konkrét példája annak, hogy a társadalom hogyan reagál a diverzitásra” – fogalmazott.

Charles Michel szavai, miszerint a szexuális kisebbségek jogai nem sokadlagosak az EU-nak, úgy néz ki, igaznak bizonyultak – legalábbis a Népszava információi szerint. Az újság ugyanis úgy tudja, hogy Magyarország felzárkóztatási támogatásoktól eshet el a törvénymódosítás miatt.

A pénzügyi büntetés lehetőségét jelenleg az Európai Bizottság vizsgálja. A kérdés, hogy a pedofilellenes törvény az EU pénzügyi érdekeit veszélyeztető módon sérti-e a jogállami normákat.

A Momentum véleménye az, hogy az Európai Unió ne büntesse a magyar embereket a kormány politikája miatt.

„Azért ne felejtsük el, hogy elsősorban mégiscsak a korrupció-problémák azok, amik megalapozzák ezt az egész problémakört” – mondta Ilyés Márton, a párt elnökségi tagja.

Hasonlóan a korrupciót tartja az elsődleges probléma forrásnak a szocialista Ujhelyi István és a DK-s Rónai Sándor is.

„Ez már csak egy újabb csepp a teli pohárban, hiszen leginkább azért vonják meg a magyar kormánytól és így sajnos tőlünk, magyaroktól az uniós támogatásokat, mert az állami szintre emelkedett korrupció kezelhetetlen és a legmagasabb Európában. A jogállamiság leépítése összeegyeztethetetlen az Európai Unió alapjogi Chartájával és működési rendjével”

 – fogalmazott Ujhelyi, Rónai pedig azt emelte ki: aki Európában, az Európai Unióban a jogállamiság és az EU-s alapértékeket nem tartja be, az nem számíthat az Európai Unió támogatására.

„Az Európai Unió nem egy pénzfelvevő automata, ahol szabad lopni, ahol szabad csalni, ahol embereket, emberi méltóságukban meg lehet bántani, aztán pedig ugyanúgy sorba lehet állni a pénzért” – fejtette ki.

Kerestük a kormányt annak kapcsán, hogy mit gondolnak az esetleges pénzügyi szankciókról, azonban adásunkig nem válaszoltak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink