Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-18 14:20:00

Illés Fanni elképesztő útja a tokiói aranyéremig

Illés Fanni megmutatta a világnak, mire képes egy olyan lány, aki halva, lábak nélkül született és akiről az orvosok azt mondták, hogy soha nem fog teljes életet élni. A Heti Napló riportja.

Illés Fanni elképesztő útja a tokiói aranyéremig
Forrás: MTI

A Duna Aréna Fanni második otthona is, vagy talán az első. Az biztos, hogy megszámlálhatatlanul sok időt tölt itt. A tokiói hazatérése után néhány nappal is az első útja ide vezetett. Olyan ez, mint egy kis falu, mindenki ismer mindenkit.

Az emlékek még annyira frissek voltak Fanniban, hogy rögtön mesélni is kezdett arról a bizonyos napról.

Európa bajnokként, és világbajnokként minden esélye megvolt a győzelemre a Paralimpián is, de pont ez jelentette neki a legnagyobb lelki nyomást, amivel nem volt egyszerű megküzdenie.

Lassan vánszorgott az idő, de csak eljött a döntő délutánja, amikor a versenypályára szólították.

Fanni végig arra gondolt, hogy mennyi munkát végzett el itt a medencében. Ez pedig nagyon megnyugtatta és magabiztossá tette, úgyhogy nem volt kérdés, hogy megcsinálja.

Az örömében nem csak kiabált, a könnyei is patakokban folytak Szabó Álmosnak. Ő Fanni edzője, vagyis tulajdonképpen több is mint edző, évek óta egy párt alkotnak.

Fanni aranyérmében rengeteg küzdelem volt. A parasportolókat 10 osztályba sorolják be a sérültségi szintjüknek megfelelően. Fanni évekig az SB5-ben versenyzett mellúszásban, eggyel magasabb kategóriában, mint ahova valóban tartozik. Az igazságtalansággal nem tudott megbirkózni. Volt olyan időszak, amikor abba akarta hagyni az úszást.

Végül 12 év után egy könyöksérülés miatt sorolták át az SB4-es kategóriába, oda ahol most is úszik.

A beszélgetést az edzőteremben folytattuk, ahol általában reggel 7-kor kezdi az edzéseket. Most viszont egy darabig a pihenésé a főszerep, amivel mint kiderült nehezen tud mit kezdeni.

A legjobban talán a koronavírus csúcsidőszakában hiányzott neki az edzés. Volt olyan is, hogy 6 hétig egyáltalán nem mehettek medencébe. Pedig mióta az eszét tudja az úszás az élete. Pedig a megszületésekor ennek nem sok esélyt adott a szülészorvos, aki a világra segítette.

Nehéz időszak volt. Fanni édesanyja úgy gondolta, hogy lehet hogy a gyermekének jobb úgy, hogy ott nő fel, ahol tudják ezt kezelni és tudnak segíteni neki. Sokat őrlődött. Végül két hét után győzött az anyai ösztön és visszament érte a kórházba.

Ugyanúgy nevelték, mint ép testvérét. Nem kivételeztek vele. 12 éves volt, amikor gerincferdülése miatt beíratták úszásoktatásra. Nagyon rövid idő alatt, 3 hét után 3 úszásnemben megtanult úszni. Egy idő után annyira jól ment neki, hogy túltett az apukáján is.

Fannit Málnai István edzésterve alapján készítette őt fel az édesapja. A heti 4 edzésből 8 lett, aztán 10 majd 11, aztán jött az első versenye, amit 100 méteres mellúszásban meg is nyert. Mindez 2005-ben történt, de innen már nem volt megállás. Másfél év után bekerült a paraúszó válogatottba. Egymás után nyerte az érmeket. Az úszás pedig segített elfogadni a saját állapotát, többé már nem takargatta magát a törölközővel, amikor kilépett az öltözőből.

Fanni nem csak a saját példájából tudja, hogy mit is jelenthet egy fogyatékkal élőnek a sport. Nap mint nap látja az uszodában. A Vasas Paraúszó szakosztályát ugyanis edzője vezeti.

2016-ban alapították a szakosztályt a fogyatékkal élő sportolóknak, az eredmények pedig nem maradtak el. A Tokiói Paralimpián Álmos másik tanítványa, Pap Bianka is arannyal és egy ezüsttel tért haza.

A sikeres edzővel és tanítványával útnak indultunk, a sok beszéd közben ugyanis megéheztünk. Az odaúton a facebook bejegyzéseiről faggattam Fannit. Feltűnt ugyanis, hogy sokszor csinál viccet saját magából, itt például Lábatlan településsel pózol, itt pedig a lábnapból csinált viccet.

Fanni ugyanis küldetésének tekinti, hogy leszámoljon a sztereotip gondolkodásból fakadó falakkal. Szerinte egész jól halad a dolog nem csak a mentális falak kapcsán. A fogyatékossággal élők fizikai akadályait is egyre inkább felszámolják, folyamatos az akadálymentesítés.

Részletek a Heti Napló riportjában.​

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink