Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-20 05:29:00

Hamarosan jön az elektronikus közúti ellenőrzés Magyarországon

Hamarosan már nem kéri a rendőr a forgalmit és jogosítványt, ugyanis 2023-től a rendőrök a helyszínen elektronikus eszközzel fogják ellenőrizni, hogy a megállított autó részt vehet-e a forgalomban vagy sem, illetve a sofőrnek érvényes-e a jogosítványa. Ugyanakkor mindez kizárólag a magyarországi okmányokra vonatkozik majd, és csak Magyarországon. Ha külföldre megyünk, továbbra is kellenek a hagyományos dokumentumok. Az autósok között megoszlanak erről a vélemények. Az ATV Híradójának riportja.

Január elsejétől egy közúti ellenőrzésnél már elektronikusan is le tudják kérni az autó és a vezetője adatait – írta meg a Totalcar. Így hivatalosan sem kell magunknál tartanunk Magyarországon a magyar jogosítványunkat, és a magyar forgalomban lévő gépjárművünk forgalmi engedélyét. Ha ellenőriz a rendőr, akkor a központi nyilvántartásban a jogosítványunk meglévőségét, érvényességét, és a kategória meglétét is tudja ellenőrizni - mondta el Híradónknak Zách Dániel, az Alapjárat.hu főszerkesztője.

Az autósok között viszont megoszlanak a vélemények az új módosításról. Volt, aki azt mondta stábunknak, hogy ezt jó ötletnek tartja, de nem ismeri a részleteket. Más úgy vélekedett: helyes lenne, hogyha mindenki magánál tartaná a dokumentumot, mert így lehet jogszerűen közlekedni.

Az autópiaci szakértő szerint ez egy időszerű módosítása volt a szabályozásnak. Várkonyi Gábor híradónknak arról beszélt, hogy a digitalizáció korában a hatóságok elektronikusan is ellenőrizni tudják az autó kötelező biztosítását.

"Biztosan egyszerűbbé fog válni az életünk. Értelemszerűen már most is nagyon sokmindent a rendőrség eleve tud ellenőrizni a rendszám lekérdezése alapján, például azonnal lehet ellenőrizni, hogy van-e biztosításunk vagy nincs, valami hasonló egyszerűsítését az életnek lehet majd ettől a jogszabályváltozástól várni" - fogalmazott a szakember.

Borbély Zoltán közlekedési szakjogász hangsúlyozta, hogy most még magunknál kell tartanunk a jogosítványt és az autó forgalmi engedélyét is. Ha valaki nem viszi magával a jogosítványát és a forgalmi engedélyt, ötezer forinttól ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Ha rendőr "megkegyelmez" neki, akár figyelmeztetést is alkalmazhat, ami a szabálysértési törvény szerint szintén egy szankció, olyasmi, mint a büntetőjogban a megrovás - tette hozzá a szakjogász.

Híradónk kérdésére az Országos Rendőr-főkapitányság annyit válaszolt, hogy az jelenleg nem időszerű.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink