Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-18 19:22:00

Magyar György: az informatikusok nem a jól ismert támadási formával találkoztak

A Civil Választási Bizottság elnöke az ATV Civil a pályán című műsorában azt mondta: az informatikusok megállapították, hogy valamiféle háttértevékenység történt, de nem a jól ismert támadási formával találkoztak, hanem egy összetettebb, több lépcsős visszaélés történhetett.

Magyar György a műsorban arról beszélt: amikor szombat délelőtt leállt az ellenzéki előválasztás, először arra gyanakodtak, hogy a jelentős érdeklődés miatt nagyobb terhelés érte a rendszert. Később azonban az informatikusok megállapították, hogy valamiféle háttértevékenység történt, mert nem a jól ismert támadási formával találkoztak, hanem ennél összetettebb visszaélés történhetett. Egyelőre ez egy hipotézis - tette hozzá a bizottság elnöke.

Amikor reggel az előválasztás elindult, minden jól működött, akik akkor elmentek szavazni, ők sikerrel jártak, de aztán történt valami - idézte fel a délelőttöt Magyar György. Először a korábban említett terhelésről beszélgettek, arra gyanakodtak, hogy ezt nem bírhatták a szerverek, de, mint mondta, kiderült, hogy nem ez történt, mert akkor is volt terhelés, amikor már leállították a szavazást.

A leállás azért van, hogy a rendelkezésekre álló 36 órán belül feltárják az okokat, és felkészüljenek az esetleges újabb támadásokra - hangsúlyozta Magyar György. Arra törekednek, hogy hétfőig feltárják a háttértevékenységet, és újra elindítsák az előválasztást. A személyes, tehát nem online szavazást azért kellett leállítani, mert annak is van egy informatikai háttérellenőrzési területe - mondta az elnök a műsorban.

Magyar György hangsúlyozta: ha technikai hiba történt, akkor azt ki fogják javítani. Ha viszont támadás, akkor ez mást üzen, azt, hogy vannak olyanok, akik ettől az előválasztástól tartanak, meg akarják szavazni - tette hozzá.

A bizottság elnöke szerint annyira népszerű most az előválasztás, hogy kontraproduktív annak a tevékenysége, aki ezt "meg akarta fúrni" - összezár az ellenzéki tábor, sokan jelentkeznek nála is, hogy segítsenek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink