Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-18 18:37:00

Koronavírus az iskolákban: a PSZ szerint a legnagyobb baj, hogy nem szűrik a gyerekeket

Egyre több olyan oktatási intézményről hallani, ahol elrendelik a kötelező maszkviselést, vagy a megbetegedések megnövekedett száma miatt teljes osztályok kerülnek karanténba. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint a legnagyobb probléma, hogy nem szűrik a gyerekeket. Az ATV Híradójának riportja.

Kézfertőtlenítő közvetlenül a bejárat mögött, és az arcukat maszkkal eltakaró diákok. Ilyen volt az élet az iskolákban márciusban, de most, az új tanév elején újra egyre több intézmény rendeli el a gyerekek körében ezt az óvintézkedést. A hvg.hu cikkében egy szülőtől idézett, aki azt mondta: "kiderült, hogy már a múlt héten volt covidos beteg az osztályban, csak az orvos a gyereket nem küldte el tesztelni, hanem visszaengedte a közösségbe. Azóta teljesen elterjedt a vírus".

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke azt mondta, szeptemberben mindig sok a beteg gyerek, de mivel nincs tesztelés, nem szűrik és nem különítik el a coviddal fertőzötteket azoktól, akik megfázással küzdenek.

"Saját hatáskörben nagyon nem mernek a maszkviselésen vagy egyéb korlátozó intézkedéseken kívül lépéseket tenni. Úgy gondoljuk, a Vadászati Világkiállítást meg kell várni, és ezután fog majd a kormány határozottabb lépéseket tenni, de az a sejtésem, vagy az az érzésem, hogy ez egy nagyon megkésett lépés és lesz és ezért nagyon nagy árat fogunk fizetni" - fogalmazott Totyik Tamás.

Ha ezt valóban így lesz, akkor október közepéig várni kell a kormányzati lépésekre, ugyanis a világkiállítást szeptember 25. és október 14. között tartják.

Néhány nappal ezelőtt a pilisborosjenői általános iskoláról derült ki, hogy a diákok közül sokan megfertőződtek a koronavírussal. Az intézmény vezetője azóta közleményt adott ki, amelyben azt írta: "hat osztály tanulóit kellett megfigyelés tartani, ebből az elsősök már visszatértek az iskolába."

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke azt is elmondta, nyugtalanítónak tartják, hogy a kormány nem tervezi a tantermen kívüli oktatás elrendelését. A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint hatékony védekezéshez nem elég csak az oltás. Ezt egy szemléletes példával magyarázta az Egyenes Beszéd című műsorunkban.

"Mi azt gondoljuk, hogy csak az lehet eredményes, amikor több eszközt együttesen alkalmazunk. Ezt úgy hívja a szakma, hogy svájci sajt effektus, hiszen lukas a svájci sajt, de ha több réteget eszek egymás mellé, akkor a végén ez zárni fog" - vélekedett Kincses Gyula.

Híradónk levélben kereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy megtudjuk, hány olyan iskoláról van tudomásuk, ahol karantént rendeltek el, illetve hány iskolai fertőzésről tudnak. Megkérdeztük az is, hogy terveznek-e további lépéseket, szigorításokat. Válaszukban azt írták: a karantén elrendelése nem tanügyi intézkedés, csak egyes tanulókat érint, nem feltétlenül az egész osztályt, ezzel kapcsolatos adatot nem kezelünk. Jelenleg az iskolák 1%-át - jellemzően egy-egy osztályt - érinti tanügyi intézkedés. További szigorítások bevezetése jelenleg nem indokolt.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink