Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-18 15:15:00

A Hungary Helps Program ösztöndíja sorsfordító

Rebecca, a nigériai lány új lehetőséget kapott és Magyarországon kezdhette meg tanulmányait, mindezt a Hungary Helps Program ösztöndíjának és Dr. Fodor Rékának, az Afréka alapítvány alapítójának köszönheti, aki a Spirit FM Magyarország segít c. műsorának volt vendége.

A Hungary Helps Program már többször is támogatta az Afréka alapítványt. Évek óta jó kapcsolat van a két szervezet között. Nagyon sokrétű az együttműködés. Dr. Fodor Réka beszámolt a Hungary Helps Program eddigi támogatásairól.

„Előszőr egy árvíz kapcsán nyújtott segítséget a Program az Afréka alapítványnak, majd 2020-ban, mikor kint ragadtam Nigériában a koronavírus-járvány miatt, akkor maszkot, orvosi eszközöket, fertőtlenítő szereket, de mentőautót is küldtek segítségül. Mindamellett, a Hungary Helps Program támogatott árvaház projektet és együtt beiskoláztak már nagyon sok árvát is. Végül, de nem utolsó sorban az ösztöndíj program, ami kiemelkedő” - mondta. 

A doktornő elmondta, hogy nem idehozzák a problémát, hanem ők viszik ki a megoldást az adott helyszínre. A Hungary Helps Program ösztöndíjának a különlegessége, hogy ugyan Magyarországra hozzák a válságterületen élő diákokat, de miután befejezik a tanulmányaikat, vissza kell térniük a saját országukba, hogy helyben tudjanak segíteni.

Dr. Fodor Réka elmesélte, hogy amikor először hallotta Rebecca történetét, az annyira meghatotta, hogy elhatározta, hogy ő maga fogja támogatni a lányt. A nigériai lány családja, egy tehetős család volt. Amikor Rebecca az érettségijét írta, egy öngyilkos merénylő robbantott, nagyon sok osztálytársa meghalt. Ebben a robbanásban a családja háza is porig égett. Elvesztették mindenüket. A kevés pénzükből, ami maradt Rebeccát befizették a nővérképzőbe, de csak az első évet tudták kifizetni. Ezután a család tönkrement és összeomlott teljesen. A szülök bele akarták kényszeríteni Rebeccát egy házasságba, de ő nemet mondott. Ekkor a családja kitagadta.

Rebecca azóta befejezte az iskolát a doktornő támogatásával Nigériában. A történetbe itt kapcsolódik be a Hungary Helps Program ösztöndíja is, aminek a segítségével Rebecca Pécsett Magyarországon tud tanulni.

Arra a kérdésre, hogy milyen tanulmányokat kezdett meg Rebecca, a következő választ kaptuk: „mivel mi orvosok vagyunk, orvosokat és ápolókat képzünk, ebben tudunk segíteni. Rebeccának az ápolónő és szülésznő képzés tetszett”.

A doktornő hangsúlyozta, hogy saját fogadott lányaként tekint Rebeccára, „aki egy szimbóluma annak a sikertörténetnek, hogy hogyan tudunk egy sorsot megváltoztatni.”

A teljes beszélgetés itt hallható meg.

Ajánlom

További belföldi híreink