Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-18 18:21:00

A Civil Választási Bizottság elnöke az előválasztás meghosszabbítását javasolja

Összeomlott az előválasztás szavazórendszere, pár óra után sem a sátraknál, sem online nem lehetett szavazatokat leadni. Bár eleinte a túlzott érdeklődést jelölték meg a technikai probléma okának, délután már külső informatikai támadásról beszélt az Országos Előválasztási Bizottság. A voksolás még holnap is szünetel, vélhetően hétfő reggeltől lehet ismét szavazni. Az ATV Híradójának riportja.

Az előválasztás előzetesen az ellenzék ünnepének tűnt, de a számítógépes rendszer már reggel összeomlott.

Fekete-Győr András a korai órákban még egyike lehetett azoknak, akiknek sikerült szavazniuk. A leállás után még ő is túlzott terhelést említett az összeomlás okának. Karácsony Gergely a Facebookon pedig sikernek írta el a nagy érdeklődést.

Az Országos Előválasztási Bizottság kora délután azonban már azt jelezte: "ismeretlen eredetű tömeges terhelés érte az előválasztás háttérrendszerét" - terveik szerint hétfőn reggel folytatódhat a szavazás.

Az informatikai rendszerért felelős aHang kampányigazgatója az ATV Híradójának elmondta, a hackertámadás mostanra megszűnt, már azon dolgoznak, hogy egy esetleges újabb támadást el tudjanak hárítani.

"Volt terheléses teszt, illetve még tegnap is voltak tesztek. Az előválasztáson várhatóan résztvevő szavazóknak a sokszorosára teszteltük a rendszert. Dehogy nem egy-két-háromszorosára, hanem sok-sokszorosára" - mondta Hajdú Gergő kampányigazgató.

Jakab Péter Miskolcon szavazott volna. Később a szavazórendszer összeomlása okán Budapestre jött, hogy tájékozódjon: "hétfő reggel ismételten ott leszünk a frontvonalban és folytatódik az előválasztás nem hagyjuk, hogy akár belföldről, akár külföldről elnémítsák a magyar embereket" - hangsúlyozta.

Márki-Zay Péter arra kérte választóit, hogy a technikai probléma ne szegje kedvüket: "Türelemmel várjuk meg, amíg a rendszer újraindul, találjuk meg azokat az időpontokat, amikor le tudjuk adni a szavazatunkat."

Délután pedig Karácsony Gergely is technikai problémára utalt a Facebookon.

Horn Gábor kiemelte, a szavazás technikai hátterét biztosító szakemberek csak társadalmi munkában tudják segíteni az előválasztást, de ettől még ő is tekintélyrombolónak tartja a szavazórendszer összeomlását.

"Nyilván volt egy próba, tehát kellett valamilyen próbát itt végrehajtani és ilyen értelemben, ha a hétvégén, a nagy csinnadrattával beharangozott rendszeren egyáltalán nem lehet használni, ez egy komoly probléma" - vélekedett.

Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke a mostani hétvégi csúszás miatt az előválasztás meghosszabbítását javasolja: "Egészen biztos vagyok abban, hogy mód és lehetőség lesz arra, hogy kiterjesszék azt az időszakot, amíg a választók elmehetnek szavazni."

Az aHang szerint nem vesztek el azok a szavazatok, amelyeket reggel még sikerült leadniuk a legelső előválasztóknak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink