Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-17 07:45:00

Orbán Viktor: dermesztő és ijesztő, hogy Gyurcsány Ferenc még mindig közéletben van

Az EU-tagság nem azért fontos, mert pénzt kapunk, hanem mert 400 milliós piacot ad Magyarországnak, az elszigetelés és a maszk nem oldja meg a problémákat, hétfőn a hitelmoratóriumhoz hasonló, újabb kormányzati intézkedésekről számol be a Parlamentben - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

15 évvel ezelőtt, 2006. szeptember 17-én került nyilvánosságra Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde. Orbán Viktor ennek kapcsán a Kossuth Rádióban elmondta, hogy a véleménye ugyanaz, mint 15 évvel ezelőtt.
„Dermesztő pillanat volt a politikában, de a legijesztőbb, hogy aki ezt a beszédet elmondta, hazugsággal került kormányra, becsapta az embereket, az a személy nem a múlt része, hanem most is a politikában van” – jegyezte meg a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint nem csak arról van szó, hogy véresre verték az embereket, becsapták őket, ennek voltak gazdasági következményei is: elvették a 13. havi nyugdíjat, a gáz- villany itt volt a legdrágább, családtámogatási rendszert szétverték.
A miniszterelnök kiemelte, hogy egy év, és eltűnik ennek az emlékezete – visszaadják a 13. havi nyugdíjat, újraindították a lakástámogatási rendszert valamit a családok támogatását.

Valóban a nemzeti konzultáció fontos gyakorlat lett, azt nem az őszödi beszéd inspirálta, “az csak leveri az embert a lábáról” - mondta a miniszterelnök a műsorvezető kérdésére, hogy Gyurcsány hazudott, provokált, de ez a kormány nemzeti konzultációt indított, a minimálbérről is. “Pénz kell, de Brüsszel visszatartja” - vetette fel a Nagy Katalin, és rákérdezett a több mint 1500 milliárdos és az egymilliárd eurónyi kötvénykibocsátásra is.

A nemzeti konzultáció nagy vívmánya a politikai életnek, az, hogy két választás között megkérdezzék az embereket. Ezt még a 2010-es évek elején vezették be, az Alkotmány előtt is bevonták az embereket, aztán a migrációról, gazdasági, szociális kérdésekről is tartottak nemzeti konzultációt - idézte fel a miniszterelnök, aki szerint ennek köszönhetik az Alaptörvény szilárdságát is.

Most azért is volt konzultáció, mert a járvány miatt nehéz évtized előtt állunk - mondta a miniszterelnök, aki a pandémia és a migrációt is hangsúlyosan említette, a járványok és migráció korát éljük, ez ilyen évtized.

Ki kell állnunk Brüsszellel szemben a migráció ügyében, ezért egyetértési pontokat keres - mondta Orbán Viktor. A konzultáció miatt pontosan tudja “bizton”, hogy az egész ország álláspontját ismeri, nem kell kitalálnia, mit gondolnak az emberek, a konzultáció miatt tudja, mi van az emberek fejében, akkor is, ha 20 miniszterelnökkel kell szembefordulni Brüsszelben - tette hozzá. A konzultációnak következményei vannak, ennek alapján hozzák a kormány döntéseit. Példaként a hitelmoratóriumot említette.

Brüsszeli pénzek

A forrásokról azt mondta: kitűztek egy grandiózus célt a pénzügyminiszterrel, hogy “gyorsítópályára” állnak, hogy 5,5 százalék legyen legalább a gazdasági növekedés, ennek “minden csínja-bínját” bekalkulálták, és emberi számítás szerint ez el is érik.

Szép évünk lesz 2022-ben, dacára a járványnak- tette hozzá. De mint mondta, abból van pénz, amiért megdolgoztunk, “ha dolgozunk van pénz”, de ha segélyből próbálunk megélni annak csőd lesz a vége - derült ki a szavaiból.

A pénz munkából van, csak abból tudunk megélni, amiért megdolgoztunk –jelentette ki Orbán. Az I. világháború után elvették azokat az energia és nyersanyag forrásokat, amikből lehetne élni másképp, most az ország területén csak abból lehet élni, amit szellemi vagy fizikai munkával létrehoztunk.

Magyarországon ma többen dolgoznak, mint 1990 után bármikor. Brüsszelből is több pénz jön még, de ha levonom azt, amit kivisznek a nyugati cégek, akkor veszteséges. 

Brüsszelből több pénz jön, mint amit befizetünk, de ha levonjuk azt, amit a nyugatiak kivisznek az országból minden évben, akkor a végeredmény negatív, ráadásul a helyreállítási pénz hitel, amit vissza kell fizetnünk az uniónak.

“Az EU-tagság nem azért fontos, mert pénzt kapunk” - mert több megy ki -, hanem mert piacot ad Magyarországnak, ez 400 milliós piac - hangoztatta. Nekünk azért kell kiállnunk, azért kell ott lenni, mert csak így tudjuk eladni a munkával megteremtett értékeket.

Az Európai Unióban azért kell ott lenni – hiába recseg, ropog, mi utolsóként fogjuk elhagyni -, mert itt tudjuk eladni a munkánkat - magyarázta a miniszterelnök.

Brüsszel most politikai okokból a pénzt nem akarja ideadni az LMBTQ, gyermekvédelmi törvény miatt, de ha nem jön a hitel - mert hitelről van szó - , zseniálisan elvégezte Varga Mihály egy “bonyolult” kötvénykibocsátással, hogy "mindegy Brüsszel mit csinál”, Magyarország olyan biztos pénzügyi alapokon áll, hogy minden fejlesztést meg tud valósítani - mondta a miniszterelnök.

Szigorítások nem várhatóak, a veszélyhelyzetet viszont meghosszabbítják

458 ember fertőződött meg a tegnapi napon, arra a kérdésre, hogy a maszkhasználatot nem akarják-e visszahozni, a miniszterelnök úgy reagált, hogy aki ettől biztonságban érzi magát, az hordja, bátorítja is erre az embereket.
Az biztos, hogy lesz negyedik hullám, de az, hogy ez mennyire lesz intenzív, az az oltottak számától függ. Büszke az oltási programra, plusz, hogy nálunk lehetett először felvenni a harmadik oltást. Gyorsabb cselekvési rendre van szükség, mint a normál parlamenti állapot, ezért év végéig fenntartják a veszélyhelyzetet.
Orbán Viktor szerint nem a karantén és a korlátozások jelentenek megoldást, hanem az oltást. Biztatja az időseket, a krónikus betegeket, hogy vegyék fel az oltást, mert közvetlen veszélyben vannak.

A kötelező oltást nem tudják elrendelni, a magyar ember gyomra ezt nem veszi be, az egészségügyben tudják kötelezővé tenni, arról viszont vita van, hogy a munkáltatók előírhatják-e.

A fiataloknak is azt mondta, hogy vegyék fel az oltást, mint „golyóálló mellényt”.

Pápalátogatás

Magyarországon járt Ferenc pápa, Orbán Viktor elárulta, hogy óriási esemény volt az Eucharisztikus Kongresszus, ami 80 éve történt utoljára itthon. Szerinte rossz vita, hogy mennyi időt töltött itt, hiszen 30 éve nem vett részt hivatalban lévő pápa Eucharisztikus Kongresszuson. Ő kálvinista, de megerősítette a találkozó. Elmondta, kerülték azokat a témákat, amelyekben nem értettek egyet – például a migrációt –, viszont sokkal mélyebben értenek egyet a család kérdésekbe, mint gondotla volna.

A miniszterelnök szerint Ferenc pápa olyan erősen fogalmazott, mint ahogy neki még nem sikerült:a család apa, anya és gyerek. Orbán azt mondta, a pápa is látja a család relativizálására irányuló törekvéseket,.

Cikkünk frissül...

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink