Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-17 16:39:00

Egekben a közüzemi díjak mértéke Európa-szerte

Európa-szerte kúszik egyre feljebb a földgáz és a villamos energia nagykereskedelmi ára, ez pedig a már így is magas közüzemi díjak további emelkedését vetíti előre, ami újabb terhet jelenthet a koronavírus-világjárvány miatt pénzügyi nehézségekkel küzdő fogyasztóknak.

A kormányok igyekeznek megtalálni annak módját, hogy mérsékeljék a fogyasztókra háruló költségeket, miközben a szűkös földgázkészletek újabb potenciális problémát jelentenek, lévén további áremelkedéshez vezethetnek, hideg tél esetén pedig akár hiányt is okozhatnak Európában - írta az AP amerikai hírügynökség.

Az Egyesült Királyságban számos háztartás gáz- és villanyszámlája lesz magasabb a jövő hónapban, miután az ország energiahivatala 12 százalékos áremelést engedélyezett azok esetében, akik szerződésében nem rögzítették előre az árakat - írja az MTI.

Olaszországban a hatóságok arra figyelmeztettek, hogy az októberben kiszámlázandó negyedévben 40 százalékkal nőnek az árak.

Németországban a Verivox összehasonlító oldal számításai szerint a kiskereskedelmi villamosenergia-árak már most rekordot döntöttek, kilowattóránként 30,4 eurócenten, ami 5,7 százalékkal több mint egy évvel korábban. Ez egy átlagos háztartás számára évi 1064 euró pluszköltséget jelent. Az árak még ennél is magasabbak lehetnek, mivel hónapokig is eltarthat, amíg a nagykereskedelmi árak megjelennek a lakossági számlák összegében.

Szakértők szerint az áremelkedésnek több oka is van, köztük az áramtermeléshez használt földgáz szűkös kínálata, az éghajlatváltozás elleni európai küzdelem részeként a szén-dioxid-kibocsátási kvóták drágulása, valamint a szélerőművek kisebb kínálata.

Az áremelkedés enyhítésének érdekében a spanyol kormány eltörölte a fogyasztókra áthárított 7 százalékos elektromos energia termelési adót, 5,1 százalékról 0,5 százalékra csökkentette a fogyasztókra külön kivetett energiadíjat és adót vetett ki a közműszolgáltatók nyereségére. Olaszország a szén-dioxid-kibocsátási engedélyekből befolyó pénzt használja a fogyasztók közüzemi díjainak csökkentésére, Franciaország pedig 100 eurós "energiacsekket" küld azoknak, akik már kapnak támogatást közüzemi számláik kifizetéséhez.

Roberto Cingolani, Olaszország ökológiai átállásért felelős minisztere úgy fogalmazott, hogy a kormány lépéseket tesz a "nemzetközi körülményekből" fakadó költségek enyhítésére és "annak biztosítására, hogy a fenntarthatóbb energiára való átállás ne büntesse a családokat".

Az S&P Global Platts amerikai pénzügyi szolgáltató vállalat elemzői azzal magyarázzák az áram drágulását, hogy erős a kereslet, például az adatközpontok és elektromos autók energiaigénye miatt, de alapvetően az áramot előállító erőművekben használt földgáz árának meredek emelkedése csapódik le az elektromos energia árában. A közműszolgáltatók egyre inkább rá vannak utalva a földgázra, mivel a súlyosan légszennyező szénerőműveket leállítják. A közműszolgáltatóknak emellett egyre többet kell fizetniük a szén-dioxid-kibocsátási kvótákért az Európai Unió kibocsátáskereskedelmi rendszerében, aminek célja az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése.

A legnagyobb európai gáztőzsdén, a holland TTF-en a napokban rekordszintre, megawattóraként 77 euróra emelkedett a földgáz ára. A második negyedév óta gyakorlatilag folyamatos emelkedést az ázsiai kereslet erősödése mellett az magyarázza, hogy a földgázárakat nem kötik a kőolajéhoz, ami Európát jobban kiteszi a piaci ingadozásoknak.

A jelenlegi helyzetben az egyik fontos kérdés az, hogy mikor kezdődhetnek el a szállítások az Oroszországot és Németországot összekötő Északi Áramlat-2 gázvezetéken. A német és az uniós szabályozó hatóságok hónapokig is elhúzhatják a hatósági jóváhagyást. Tekintettel az unió szűkös gáztartalékára és a jelenlegi magas árakra, a hatóságok várhatóan nem fogják igénybe venni teljes egészében a döntéshez rendelkezésre álló időt - vélte Trevor Sikorski, az UniCredit olasz bank elemzője.

A szűkös készletek problémája még élesebben jelentkezhet, ha szokatlanul hideg tél lesz. Az európai tározók ugyanis nem töltötték fel a tavaly télen kimerült készleteiket, ahogy azt általában a nyári hónapokban szokták, így az ilyenkor megszokotthoz képest 22,9 milliárd köbméterrel kevesebb földgázt rejtenek magukban.
Tavaly az Európai Unió földgázfogyasztása mintegy 3 százalékkal, 394 milliárd köbméterre csökkent, idén viszont megugrott a fogyasztás, mivel január-februárban a szokásosnál hidegebb, nyáron pedig melegebb volt az időjárás.

Elfogyhat Európában a földgáz? "A rövid válasz az, hogy igen, ez egy valós kockázat" - mondta James Huckstepp, az S&P Global Platts szakelemzője, hozzátéve, hogy az eltárolt készletek rekordalacsony szinten vannak, és jelenleg nincsenek sehol a világon szabad exportálható kapacitások. 

A hosszabb válasz szerinte az, hogy "nehéz megjósolni a helyzet alakulását, mivel a jelenlegi elosztási rendszerben Európa két évtized alatt még soha nem fogyott ki a gázból.

Még ha a legrosszabb forgatókönyvek nem is válnak valóra, az energiaköltségek drasztikus növekedése a legszegényebb háztartásokat fogja sújtani. Az energiaszegénység - azoknak az embereknek az aránya, akik azt mondják, hogy nem engedhetik meg maguknak, hogy otthonukat melegen tartsák - Bulgáriában 30 százalékra, Görögországban 18 százalékra, Olaszországban pedig 11 százalékra rúg.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke, egyben klímavédelmi megbízottja a héten kijelentette, a 27 országot tömörítő uniónak biztosítania kell, hogy ne a legkiszolgáltatottabbak fizessék a legsúlyosabb árat a környezetbarátabb energiára való áttérésért. Timmermans olyan intézkedéseket ígért, amelyek garantálják a terhek egyenlő mértékű megosztását a társadalomban.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink