Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-17 05:31:00

Sinkó Eszter: Van ok arra, hogy aggódjunk az egészségügyi ellátórendszer működéséért

Az egészségügyi közgazdász az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt a miniszterelnök-jelöltek egészségügyi ígéreteiről és azoknak tarthatóságáról.

Tarthatóak az egészségügyi ígéretek?

 Szakdolgozók béremelést, a magánszolgáltatók bevonását az egészségügyi rendszerbe és intézmény korszerűsítést ígértek az ATV-n futó vitájukban az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek.

„Van ok arra, hogy aggódjunk az egészségügyi ellátórendszer működéséért” – mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Sinkó Eszter.

Az egészségügyi közgazdász úgy gondolja, hogy a kormány elhivatott a közszolgáltatás megszervezéséért, azonban olyan beavatkozásokat eszközöl, ami nem segíti a cél elérését. A fő probléma, hogy a betegek nem tudnak hozzáférni a szolgáltatásokhoz, hosszú várakozási idővel kell számolni, a pandémia miatt a háziorvosokat is sokkal nehezebb elérni - sorolta.

A Demokratikus Koalíció tervbe vette, hogy a béreket másfélszeresére, utána 5 évig 15 százalékkal emeljék, valamint fontos számukra a létszámnövelés is az egészségügyben. Létszámbővítésre leginkább a nővéreknél lenne szükség, a béremelés kapcsán pedig Karácsony Gergely 50 százalékos tervét tartja kivitelezhetőnek az egészségügyi közgazdász.

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyt eltörölnék az ellenzéki jelöltek, azonban ez nagyon sok orvost és nővért rettentett el a szerződés aláírásától – tette hozzá. Megjegyezte, hogy a hálapénz eltörlése miatt sok orvos ment át a magánegészségügybe.

Jakab Péter kezdeményezése, miszerint 600 milliárd forintot fordítana az egészségügyre, habár még így is erősen az uniós átlag alatt van, a közgazdász szerint mégis előrelépést jelentene az országnak.

Arról is szólt, hogy a Fidesz nagy összegeket fordított az egészségügyre az utóbbi 1-2 évben, viszont ezek inkább eszközbeszerzések voltak, az pedig nagyon fontos, hogy a pénzt jól kell elkölteni.

Ha a kormány hozna egy szabályozást a betegek ellátásának helyéről és időintervallumáról, akkor ez is egy ösztönző löket lenne a közszolgáltatás javára, kevesebben tartanának attól, hogy nem lesznek időben ellátva - vélekedett.

Eljárásrendekre is szükség van, országos szintű egységesítés kell az ellátás terén, valamint fel kellene mérni, hogy hol maradtak működőképes egészségügyi szolgáltatások. Erre volt egy hatékony szerv az ÁNTSZ – mondta Sinkó Erzsébet.

Karácsony Gergely és Fekete-Győr András is beszélt róla korábban, hogy magánszolgáltatókat is bevonnának az egészségügyi rendszerbe, viszont ez nem egy jó út a szakértő szerint, mivel a hosszú várakozási idő éppen azért van, mert kevés a finanszírozási összeg a közellátó rendszerben.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink