Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-16 13:12:00

Kocsis: Brüsszel azért tartja vissza a pénzt, mert a választásokig helyzeti előnybe akarja hozni a baloldalt

Az ATV kérdésére, hogy támogatják-e azt, hogy a Karácsony Gergely által kezdeményezett Fudan-népszavazás is a választások napján legyen, a gyermekvédelmivel együtt, a Fidesz frakcióvezetője leszögezte, hogy nincs mozgásterük a kérdésben, mivel a köztársasági elnök írja ki. Azt azonban, hogy eltörlésre kerüljön a 41 napos kitétel, jó ötletnek tartja.

A Fidesz frakcióvezetője elmondta: ez a pénz jár Magyarországnak, Brüsszel azért tartja vissza ezt a pénzt, mert a választásokig helyzeti előnybe akarja hozni a baloldalt.

Közölte, hogy kedvezőbb feltételekkel vették fel a hitelt, mint az uniós hitelt, a Gyurcsány-féle IMF hitelről nem is beszélve. A gazdaság mára elérte a válság előtti szintet, és a foglalkoztatás is majdnem. Plusz 7 százalékos gazdasági növekedés is lehetséges - Kocsis Máté kiemelte, hogy a gazdaság növekedése meghaladja a járvány előtt szintet, ezért be lehet vezetni a tervezett intézkedéseket.

Azon kevés ország közé tartozunk Európában, akik nem csak elérték, de meg is haladják a válság előtti szintet - jegyezte meg a frakcióvezető.

A politikai ellenfelekről is esett szó. 15 év nagy idő, és akárhogy is nézik, bármilyen sajtót olvasnak, ugyanazzal a személlyel állnak szemben, aki 15 éve tönkre tette az országot - jegyezte meg Kocsis Máté.

A Fidesz frakcióvezetője szerint az, hogy 2022-re úgy kell készülni, hogy Gyurcsány Ferenc a baloldal vezetője, feltüzeli őket, és történelmi kihívásnak tekintik, hogy leszámoljanak a Gyurcsány-korszakkal. Közölte, hogy a Stop Gyurcsány! petíció 10 nap alatt túllépte a 200 ezer aláírást, ez pedig az egyik legsikeresebb aláírásgyűjtésük.

A következő hónapokban, aki abban reménykedik, hogy nem fogunk Gyurcsány Ferencről beszélni, az téved - szögezte le Kocsis.

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője a sajtótájékoztatón közölte, hogy a parlamenti küzdőtéren igyekeznek helyt állni és támogatni a kormányt. A pápa budapesti látogatása kapcsán megjegyezte, hogy hatalmas megtiszteltetés, hogy a pápa részt vett az Eucharisztikus Világkongresszuson, valamit megerősítette a családok védelmének fontosságát.

15 évvel ezelőtt ezt nem tudtuk volna így megszervezni - jegyezte meg Simicskó István.

Elmondta, hogy a frakcióülésen szóba került a migráció is. Erősödik a migrációs nyomás, ennek fő oka az Afganisztánban beállt változás - mondta a KDNP frakcióvezetője, aki szerint megnégyszereződött a migrációs nyomás a magyar határon.

A HírTV kérdésére Kocsis Máté elmondta, hogy az adósok helyzetének rendezése érdekében olyan megoldást választottak, hogy a banki lobbival szemben a családok érdeke került előtérbe.

Népszavazás: gyermekvédelem és Fudan

Az ATV kérdésére, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek mi az álláspontja arról, hogy a 2022-es választások napján legyen a gyermekvédelmi népszavazás is, Kocsis Máté elmondta, hogy a köztársasági elnök hatáskörébe tartozik a kérdés. A Fidesz frakcióvezetője azt mondta: szóba került viszont Szabó Tímea előterjesztése, a választási törvényben szereplő 41 napos kitétel eltörlése. Ezt Kocsis egy vitaképes javaslatnak tartja.

Szintén az ATV kérdésére, hogy támogatják-e azt, hogy a Karácsony Gergely által kezdeményezett Fudan-népszavazás is a választások napján legyen, a gyermekvédelmivel együtt, Kocsis leszögezte, hogy nincs mozgásterük a kérdésben, mivel a köztársasági elnök írja ki. Elvi alapon, hogy eltörlésre kerüljön a tilalom, azt egy jó ötletnek tartja.

A Fudan-ügyben ugyanaz az álláspontjuk, mint az elmúlt hónapokban: ha meglesznek a tervek, népszavazással kell dönteni. 2022 végén népszavazással kell dönteni erről.

"Az, hogy győzelemre készülünk, gondolom nem titok"

Az ATV-nek arra a kérdésére, hogy mit mondott a miniszterelnök a választási esélyekről, lehet-e Fidesz-győzelem feles többséggel, vagy akár kétharmaddal, Kocsis Máté úgy reagált, hogy ők nem elemzők, hanem a választást kell megnyerniük.

Választási felkészülési időszak van. "Az, hogy győzelemre készülünk, gondolom nem titok" - jelentette ki. Ha van párt, aki választás előtt nem a győzelemre készül, az ne induljon.

Az ATV arra vonatkozó kérdésére, hogy a miniszterelnök beszélt-e arról, hogy Brüsszel vagy az amerikaiak beavatkoznak-e a magyar választásoknak, illetve mit tekintenek beavatkozásnak, Kocsis kijelentette, hogy már azt beavatkozásnak tekintik, hogy az uniós források kifizetése csúszik. A miniszterelnök erről nem beszélt külön, de a frakcióvezető szerint a játszma elkezdődött. Amerikai befolyásszerzési törekvésekről nem beszélt a miniszterelnök - szögezte le Kocsis.

Azzal kapcsolatban, hogy lesz-e tizedik Alaptörvény-módosítás, Kocsis Máté leszögezte, hogy nem számítanak alkotmánymódosításra.

Szerinte nincs ellentmondás abban, amit Gulyás Gergely tegnap elmondott: a kormány nem tervezi a gyermekvédelmi törvény módosítását, de a frakció igen.

Van egy vita, amit le kell zárni, mégpedig a pedofilok kémiai semlegesítésének kérdése - tette hozzá. 

Elmondta, hogy a gyermekjogi rendszer számos ponton reformra szorul, ezzel kapcsolatban Novák Katalinnal és Varga Judittal is egyeztetett Kocsis Máté. De az Alaptörvény újabb módosításáról nem tud - szögezte le az ATV kérdésére válaszolva.

Simicskó István kiegészítésként hozzátette, hogy a gyerekek védelmét meg akarják erősíteni. A felnőttek szexualitásával nem foglalkoznak, de gyerekeket védeni kell ezen a területen minden beavatkozástól - fogalmazott.

A gyermekvédelmi intézményrendszer kapcsán kívánnak az őszi ülésszakban törvényt alkotni  - mondta Kocsis, az RTL Klub kérdésére viszont ennél konkrétabb javaslatot nem ismertetett.

Pegasus-ügy, hitelmoratórium

A Pegasus-üggyel kapcsolatban Kocsis Máté szerint a frakció nem használ semmilyen lehallgató szoftvert. "Vajon minden politikai blöffre muszáj felülni, amit a baloldal indít" - kérdezett vissza Kocsis, aki szerint 2010 óta Magyarországon törvénytelen megfigyelések nem zajlanak.

Arra a kérdésre, hogy a Nemzetbiztonsági bizottság ülésén részt vesznek-e ősszel, ha a Pegasus lesz a téma, Kocsis kijelentette, hogy igen, de politikai blöffnek nem ülnek fel. "Egy csomó ellenzéki politikus bevizsgáltatta a telefonját, de  nem találtak rajtuk semmit"-  jegyezte meg Kocsis, aki szerint inkább egy áldozatszerep az a baloldal részéről.

"Brüsszel meg akar minket buktatni, tudják mi minden lesz itt? A liberális elit hatalmas erőket fog mozgósítani ennek érdekében. Örülünk neki, ha egy jogállamisági eljárással megússzuk. Óriási nyomás alatt lesz a kormány, és az ország issza meg a levét" - válaszolta újságírói kérdésre.

A hitelmoratórium kapcsán a visszamenőleges hatályú szabályozásról Simicskó István úgy nyilatkozott, hogy menet közben is történtek változások, a Pénzügyminisztérium szakemberei megvizsgálták a kérdést. A mostani döntés is azt a célt szolgálja, hogy a Fidesz-kormány a családok mellett állt. A bankok számára is megmarad a tisztességes haszon. A visszamenőleges jogalkotás kapcsán mindketten megerősítsék, hogy előnyösen lehet jogot alkotni, ez nem sérti a jogállamiságot.

Simicskó István, mint korábbi honvédelmi miniszter, az afganisztáni helyzet kérdéskörében elmondta, hogy Magyarország a kiképzés terén és békefenntartásban vett részt elsődlegesen, de az Egyesült Államok volt meghatározó szereplő a döntéshozatalban. Szerinte a kivonulás kevésbé volt átgondolt és előkészített, nem gondolták át, hogyan hozzák ki vagy segítsék azokat, akik a nyugati erőket segítették.

A Fidesz-frakció nem foglalkozik folyamatban lévő büntetőügyekkel, ezért nem tudják, hogy Panyi Szabolcs ellen van-e büntetőeljárás - reagálta a Telex kérdésére Kocsis Máté. Kis országok titkosszolgálati vegzálása a nagyhatalmak sajátossága - jegyezte meg a Fidesz frakcióvezetője.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink