Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-16 09:14:00

Fideszes fontolgatás: Egy napon lenne a ‘22-es választás és a gyermekvédelmi népszavazás?

Nem lenne akadálya annak fideszes elképzelések szerint, hogy a jövő tavaszi parlamenti választások napján tartsák meg a gyermekvédelmi népszavazást - Kocsis Máté pár napja beszélt a fideszes javaslatokról.

Kormányközeli forrásból is lehetett hallani, “kampányüzenet” szempontjából lenne annak ereje, ha a ‘22-es választások napján rendeznék meg az Orbán Viktor által bejelentett gyermekvédelmi referendumot.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője néhány napja a Magyar Nemzetnek adott interjúban beszélt arról: „a népszavazás nagyszerű dolog, minden alkalom fontos, amikor a magyarok véleményt nyilváníthatnak, ebből a megfontolásból – és a költségtakarékossági szempontok miatt is – van létjogosultsága annak a javaslatnak, amely szerint nem lenne akadálya, hogy egy népszavazást egyazon napra tűzzenek ki egy országgyűlési választással”.

Orbán Viktor pár nappal a referendum bejelentése után mondta júliusban: nem az a kulcskérdés, hogy a népszavazás érvényes lesz-e és kötelező törvényalkotásra sarkallja-e a parlamentet, hiszen a törvényünk már megvan. A Brüsszellel szembeni csatákhoz van szüksége a népakarat kifejezésére - tette hozzá.

Ha azonban a jövő tavaszi parlamenti választás napján rendeznék meg a népszavazást is, minden bizonnyal érvényes lenne - azaz kötelezné az új Országgyűlést is.

Orbán Viktor júliusban jelentette be, hogy gyermekvédelmi népszavazást kezdeményeznek. A miniszterelnök Facebookra feltöltött videójában azt mondta, Brüsszel egyértelműen megtámadta Magyarországot a gyermekvédelmi törvény miatt, a brüsszeli bürokraták hatalmukkal visszaélve kötelezettségszegési eljárásokat indítanak, de ebben a kérdésben nem lehet engedni. „Amikor a hazánkra nevező nyomás ilyen erős, csak a közös népakarat tudja megvédeni Magyarországot” - mondta Orbán.

A Nemzeti Választási Bizottság nem sokkal később, július végén hitelesítette a kormány gyermekvédelmi népszavazásra megfogalmazott kérdéseit.

Ajánlom

További belföldi híreink