Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-15 18:28:00

Volt MNB-alelnök: lényegében 10 év alatt megduplázták a magyar államadósságot

4 milliárd dollárnyi kötvényt bocsát ki az állam, ami azt jelenti, hogy újra a nemzeti össztermék 80 százaléka fölé kúszhat az államadósság. Orbán Viktor 10 évvel ezelőtt még azt mondta: karddal, vagy adóssággal lehet leigázni egy nemzetet. Az MNB volt alelnöke szerint az Orbán kormány 10 év alatt gyakorlatilag megduplázta a magyar államadósságot. Az ATV Híradójának riportja.

"Belejövünk mi ebbe mint kiskutya az ugatásba" - jókedvűen kezdte sajtónyilatkozatát 2011 júniusában Orbán Viktor, pedig a téma komoly volt. A GDP-arányos államadósság 80 százalék felett volt.

"Egy nemzetet kétféleképpen lehet leigázni: karddal vagy adóssággal" - a miniszterelnök itt arról beszélt, hogy csak az lesz sikeres, aki képes tartósan csökkenteni az államadósságot.

"A most kezdődő korszaknak tudják az a célja - és ezt rögzíti az Alaptörvény is -, hogy 50 százalék alá csökkentsük az államadósságot. Ebbe az irányba tettünk most egy fontos lépést" - fogalmazott a miniszterelnök.

Egy darabig úgy tűnt, sikerült is a elindulni ezen az úton, azonban a látványos csökkenés után újra ugrásszerű növekedésnek indult az államadósság. A nyári adatok szerint 77 százalék fölé csúszott GDP-arányosan a magyar államadósság. De az MNB egykori alelnöke szerint a mostani hitelfelvétellel ismét 80 százalék fölé nő ez az arány.

"Ez mértékében közelít a 40 ezer milliárd forinthoz, ez kétszerese annak a 19 ezer milliárd forintnak, ami kétszerese annak, mint amikor Orbánék 2010 májusában átvették a kormányzást. Tehát lényegében 10 év alatt megduplázták a magyar államadósságot" - mondta Bodnár Zoltán.

Gulyás Gergely a Kormányinfón elismerte, hogy részben az uniós pénzek kiváltását jelenti a magyar állam 4 milliárd dollárnyi kötvénykibocsátása, ugyanakkor szerinte nagyon kedvező feltételekkel jut most hitelhez az ország.

"Ma a piacokon kedvező feltételekkel lehet hitelt felvenni. Ezért, ha nincs szükség erre a hitelre, akkor korábbi, lényegesen terhesebb hitelek kiváltására van lehetőség" - vélekedett a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Szakértők szerint ugyanakkor hiába nagyon alacsony a kamat, az mégis több, mint az uniótól igényelhető nulla százalékos kölcsön, vagy éppen a helyreállítási alapból Magyarországnak járó, vissza nem térítendő támogatás. Ezt az unió most visszatartotta, mert a magyar tervben nem szerepeltek elég szigorú lépések a korrupció megelőzésére.

Gigahitelt vesz fel Magyarország

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink