Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-15 18:12:00

Varga Mihály újabb, 1 milliárd értékű eurókötvény kibocsátást jelentett be

Brüsszel és az európai baloldal politikai megfontolásból tartja vissza a hazánknak járó forrásokat - Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a gazdaság újraindítása nem szenvedhet késedelmet, így a kormány a piacról előfinanszírozza az uniós helyreállítási alapból érkező forrásokat.

Magyarország minden eddigit meghaladó sikerrel bocsátott ki kötvényeket a nemzetközi piacon – a tárca közleménye szerint a kibocsátás keretében kedvező feltételekkel, alacsony kamattal 10 és 30 év futamidejű, 4,25 milliárd értékű dollárkötvény, valamint 7 év lejáratú 1 milliárd értékű eurókötvény került a befektetőkhöz.

A nemzetközi pénzügyi folyamatok alakulása jelenleg számunkra kedvező, vagyis alacsony költséggel lehet forrást bevonni – kommentálta a sikeres kötvénykibocsátást a miniszter, hozzátéve: a dollár- és eurókötvények kamata több mint egy évtizede nem volt olyan alacsony, mint most.

Varga Mihály a kibocsátás főbb számait ismertetve elmondta: a 10 és 30 éves dollárkötvények kamata rendre 2,125 százalék és 3,125 százalék, míg az eurókötvény kamata 0,3 százalék közelében alakult. Ilyen lépést azok az országok tudnak megtenni, amelyek erős, jól fejlődő gazdasággal bírnak és kiegyensúlyozott költségvetési politikát folytatnak és Magyarország ezek közé az országok közé tartozik - jelentette ki.

Négyszeres kereslet

A kötvények iránt megnyilvánuló közel négyszeres kereslet azt mutatja, hogy a befektetők változatlanul igen jó eredményeket várnak a magyar gazdaságtól és bíznak a kormány gazdaságpolitikájában. “Ez nem egy pillanatkép”, hanem a hosszú évek alatt megszolgált és felépített bizalom eredménye – fejtette ki a tárcavezető.

“Ez a pénz ugyanúgy jár Magyarországnak, mint a többi EU-tagállamnak”

Varga Mihály elmondta: nem szeretnénk elveszíteni az Európai Unió késlekedése miatt azt a gazdasági előnyt, amelyhez az előző negyedévben jutottunk, így a kormány a most bevont forrásokat a gazdaság újraindítására, a beruházások támogatására fordítja.

Az Európai Helyreállítási Alap költségeit az Európai Unió tagállamai közösen viselik – mutatott rá a miniszter, hozzátéve: ez a pénz ugyanúgy jár Magyarországnak, mint a többi európai tagállamnak. Mint mondta: Brüsszel és az európai baloldal politikai megfontolásból támadja Magyarországot és tartja vissza a hazánknak járó forrásokat. A kormány álláspontja világos: a gazdaság újraindítása nem szenvedhet késedelmet, így a kormány a piacról előfinanszírozza az Európai Helyreállítási Alapból érkező forrásokat.

Arról, hogy a keddi, példátlan méretű új napi adósságkibocsátásról mit mondott az ATV kérdésére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón, itt számoltunk be.

Továbbra is 7,5 hiánnyal számolnak

Varga Mihály közölte: a mostani kibocsátás nem érinti a költségvetési hiányt, tehát a tárca továbbra is az idénre tervezett 7,5 százalékos hiánnyal számol, emellett folytatja az adósság csökkentését is. A kormány kedvező feltételek mellett, önállóan, a nemzetközi szervezetek segítsége nélkül gondoskodik az ország finanszírozásáról.

Ajánlom

További belföldi híreink