Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-15 10:34:00

Népszava: Nem állhatnak át digitális oktatásra azokban az osztályokban, ahol a diákok már kaphatnak oltást

A lap többször is kereste a minisztériumot, hogy megtudják, vannak-e kivételek a főszabály alól, de nem kaptak választ megkereséseikre.

A Népszava úgy tudja, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) lényegében megtiltotta az oktatási intézmények számára, hogy digitális munkrarendre álljanak át azokban az osztályokban, ahol a diákok számára már elérhető a koronavírus elleni védőoltás.

A lap többször is kereste a minisztériumot, hogy megtudják, vannak-e kivételek a főszabály alól, de nem kaptak választ megkereséseikre.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter ugyanakkor megerősítette, hogy hatodik osztály felett nincs tanügyi intézkedés, járványügyi viszont lehetséges: ha egy vagy több diák megbetegszik, számukra a népegészségügyi hivatal elrendelhet karantént.

Csakhogy – teszi hozzá a lap – időközben már a karantén- és kontaktkutatás szabályain is lazítottak. A lap úgy tudja, az iskolák olyan intézkedési tervet kaptak kézhez, mely szerint, aki megkapta a védőoltást vagy az elmúlt hat hónapban átesett a koronavírus-fertőzésen, nem minősül kontaktszemélynek, még akkor sem, ha például egy közvetlen családtagja betegszik meg. Tehát a karanténkötelezettség sem vonatkozik rá.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét (PDSZ) több témába vágó esetről is tud: például egy olyan tanárról, aki úgy jár be dolgozni, hogy férje igazoltan fertőzött. a szakszervezet választmányi tagja, Nagy Erzsébet azt mondta: megkeresték a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK), ahol azt a tájékoztatást kapták, hogy jelenleg valóban ez az eljárás, de azt nem tudták megindokolni, milyen szakmai ajánlások alapján döntöttek erről. Nagy szerint érthetetlen a döntés, szerinte nem enyhébb, hanem szigorúbb intézkedésekre lenne szükség, hiszen a 12 év alattiakat eleve nem lehet még oltatni, és a delta variáns az oltottak között is terjedhet.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink