Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-15 15:20:00

Magyar György: Ne legyen a pártok magánjátéka a választás

Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke beszélt az előválasztások technikai hátteréről és az online regisztráció fontosságáról az ATV Start című műsorában.

Előválasztás: Az első forduló szeptember 18-26. között zajlik

 

Az előválasztás első fordulója szeptember 18-26. között zajlik, de online már most is lehet regisztrálni a szavazási folyamat megkönnyítésének és felgyorsításának érdekében.

Főként hátránya volt a pandémiának, azonban mégis volt egy előnye, hogy az emberek nagyobb része került be az online térbe, egy tanulási folyamaton mentünk keresztül, ezt a tudást pedig hasznosítani lehetne az előválasztásokon is – tette hozzá.

Az „elovalasztas2021.hu” nevű oldalon tehetik meg az online regisztrációt az állampolgárok, szükség lehet egy fényképes igazolványra az azonosítás szempontjából, és egy készülékre, ami alkalmas az internethasználatra. A regisztráció után az adatok nem kerülnek tárolásra, egy kóddá alakulnak át, így az adott személy már csak egy linket kap a választás napján, amin le tudja adni a szavazatait.

Az online regisztráció a vidékieknek is kedvez, többen félnek elmenni a választásokra, mert úgy vélik, hogy ott „lekamerázzák” őket, és esetleg megtudják mások, hogy kire szavaztak – mondta az elnök.

Azért is érdemes előre regisztrálni, mert a választás napjain nagy lehet a várakozási idő, a rendszer is leterheltebb lesz.

Magyar szerint a legfontosabb szempont a Civil Választási Bizottságnak, hogy tisztességes, teljesen nyilvános és átlátható legyen a szavazás.

A részvételhez pozitív várakozásokat fűz a Civil Választási Bizottság elnöke, úgy gondolja, hogy az 5 százalék, azaz a 4-500 ezer fő jelen lesz.

A mozgó urna pontos helyét és idejét kiküldött „Nyomtass te is” szórólapokon és az interneten lehet majd elérni mind a 106 egyéni körzetben.

Arra kérdésre, hogy meddig lehet visszalépni vagy visszaléptetni jelöltet, azt a választ adta Magyar György, hogy lényegében akármeddig visszaléphet bárki, ez egy alanyi jog, senkit sem lehet részvételre kötelezni.

Kétféle szavazólapon lehet szavazni, az egyiken helyi jelöltre, a másikon miniszterelnök-jelöltre kell leadni a voksot, a visszalépők neveit kihúzzák a bizottsági tagok. Akár az előválasztás közben is visszaléphetnek jelöltek, a rájuk leadott szavazatok így elvesznek, azonban a miniszterelnök-jelölteknél a második fordulóban visszaléphetnek más javára, szavazatot viszont nem adhatnak át egymásnak.

„Az egész Civil Választási Bizottságot azért működtetjük, mert azt akarjuk, hogy ez társadalmasítva legyen, és ne a pártok magánjátéka.” – foglalta össze.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink