Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-15 19:05:00

Koronavírus: a kórházi ellátásra szoruló betegek jelentős része oltatlan Pécsen

Gyors emelkedésnek indult a koronavírusos megbetegedések száma hazánkban: az elmúlt 24 órában 371 új beteget és 12 elhunytat jelentett a kormányzati koronavírus-portál. Jelenleg 307 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 40-en vannak lélegeztetőgépen. Nem készül lezárásra a kormány - ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai kormányinfón. Az EMMI pedig megtiltotta a digitális oktatást azok számára, akik felvehetik az oltást. Az ATV Híradó riportja.

A járványügyi szakemberek szerint beléptünk a koronavírus negyedik hullámába, ami a napi adatokból is jól látszik. A kormány azonban nem készül lezárásokra, mert szerintük Magyarország egy szabad ország.

"Ha az oltás működik, Magyarország is működni fog, ezért a kormány nem kívánja a lezárások politikáját folytatni, Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb legszabadabb országa járványügyi szempontból" - fogalmazott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Pécsi Tudományegyetem orvosigazgatója viszont azt mondja, egyre több az oltatlan, kórházi ellátásra szoruló beteg. Sebestyén Andor arról számolt be, hogy 
klinikai központjuk koronavírus-ellátó központjában több beteg jelentkezik, több beteget vesznek fel kórházi ellátásra, ezek jelentős része oltatlan, így az oltatlanok számára nagy kockázatot jelent az oltatlanság kérdése. Az igazgató szerint van elegendő oltás.

A Pécsi Tudományegyetem oltópontjára naponta nagyjából 500-an jönnek felvenni az első, a második vagy a harmadik oltást, ebből csupán az elmúlt héten naponta csak tíz volt a gyermek, aki az első oltásáért érkezett.

A Népszava közben azt írja: az Emberi Erőforrások Minisztériuma megtiltotta, hogy egyes osztályok vagy intézmények digitális munkarendre álljanak át azokon az évfolyamokon, ahol már a diákok számára is elérhető a védőoltás. A pedagógusok szerint a helyzet nem ilyen egyszerű.

"Amennyiben elrendelnek rendkívüli szünetet, és netán karanténba kerül valamelyik osztály, ugyan miért nem gondolkodhat az iskola arról, hogy nekik digitális oktatást biztosítson, miért kell ettől elvágni a gyerekeket?" - tette fel a kérdést Nagy Erzsébet.

A DK szerint sem csak az oltás lehetőségétől kellene függővé tenni a digitális oktatást.

"Azt gondolom, ez egy sokkal összetettebb kérdés, mint hogy ezt Kásler Miklós az ő hitelességével, így ex katedra megpróbálja mondani, nyilvánvaló, mindenkinek egyedi döntést kell hozni, mindenkitől azt kérjük, konzultáljon az orvosával gyermekorvosával" - mondta Szakács László előválasztási képviselőjelölt.

A kormány arra készül, hogy vásárol a 12 éven aluliak számára kifejlesztett mRNS Pfizer-vakcinából is, azt azonban egyenlőre nem tudni, mikor és mennyi érkezhet ebből Magyarországra.

Koronavírus: Meredeken emelkednek az adatok

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink