Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-15 07:59:00

Horror Szegeden: Gergőt megvakították az osztálytársai

A szülők bíróságra vitték az ügyet.

Mint már ismert, öngyilkos lett egy 16 éves magyar fiú, mert nem bírta tovább elviselni az iskolai zaklatásokat. Az eset rávilágított arra is, hogy a jelenség már túlmutat a diákcsíny fogalmán.

A Blikk most arról ír, hogy ha az iskolai zaklatások témájának mélyére ásva, döbbenetes esetek kerülnek napvilágra. A lap egy olyan családról írt, ahol a gyermek az iskolapadból került rokkantnyugdíjba, miután osztálytársai megvakították.

Lovászi Gyöngyiék középső gyereke, Gergő tanulászavaros volt sajátos nevelési igénnyel, de az általános iskolát jól vette. A gondok a középiskolánál kezdődtek, amikor a szegedi tehetséggondozó iskolába került, egy speciális oktatási intézménybe a tanulási és magatartásgondokkal küzdő gyerekek számára.

Osztálytársai elkezdték piszkálni a fiút: ugráltatták, megverték, megrugdosták, illetve rendszeresen elvették tőle az uzsonnáját vagy a zsebpénzét. „Hogy verbálisan és fizikálisan is bántalmazzák, a fiam csak később mondta el. Az osztályfőnökkel minden atrocitás után beszéltem, de semmi sem történt, az iskola nem segített nekünk” – emlékezett vissza a lapnak az édesanya.

2010-ben a fiú szemébe fenyőtobozt dobtak az iskolatársai, és mivel elmaradt a segítségnyújtás, a történtekről pedig a szülők állítása szerint nem is értesítették őket, a gyerek 90 százalékos látáskárosodást szenvedett a levált retina miatt. „Ráadásul mindez azzal folytatódott, hogy egy vonalzóval is Gergő szemébe csaptak és fel akarták gyújtani a ruháját. Akkor az iskolától azt a választ kaptuk, tegyünk feljelentést, mert ők nem tudnak mit tenni” – mesélte Lovászi Gyöngyi.

Az eljárás hat évig húzódott, míg végül jogerősen pénzbírságra és közmunkára ítélték az akkor már 18 éves zaklatókat. A bíró azzal indokolta enyhe büntetést, hogy a vádlottak a tett elkövetésekor kiskorúak voltak.

„A bíróság döntése szerint az iskolának és a két fiatalnak egyetemlegesen négymillió forintot kell fizetniük kártérítésként, vagyis, akinek lesz pénze, attól kapjuk a megítélt összeget, de még nem jutottunk hozzá” – mondta a lapnak az édesanya, aki azt is nehezményezte, hogy az oktatási intézmény csak azt ismerte el, hogy a fia szemsérülése a bántalmazásból következett be, de a pszichés károkat nem. „Mint azt az igazságügyi pszichológus is leírta a bullying hosszú távú következménye a pszichés elváltozás” – mutatott rá. Az édesanya elmondása szerint fiánál paranoid skizofrénia alakult ki a zaklatások miatt.

Hozzátette: a bíróság által megítélt összes nem segít a fiúkon, „és nem is ez a lényege a dolognak, ugyanis a látáskárosodása miatt rokkantnyugdíjas lett, ahogy kikerült az iskolából, ami épp kifutja a műkönnyadagját”.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink