Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-14 12:14:00

Rusvai: októberben lehet meredekebb emelkedés a fertőzöttek számában

A virológus úgy látja, a járványügyi adatok egyelőre a várakozásoknak megfelelően alakulnak, most egy kezdeti lapos, de egyértelműen emelkedő fázisban van a járványgörbe.

Rusvai Miklós az ATV Start című műsorában azt mondta: a jelenlegi járványügyi adatok a várakozásnak megfelelnek, szerinte ezt előre lehetett látni, de ez még mindig egy lassú tendencia – az egy hét alatti 30 százalékos emelkedés azt mutatja, hogy egy kezdeti lapos, de emelkedő fázisban vagyunk.

Úgy látja, ez gyorsulni fog, októberben lehet egy ennél meredekebb emelkedés a fertőzöttek számában.

A kórházban ápoltak száma szakértők szerint magas, ez Rusvai Miklóst is meglepte, mint fogalmazott, ő sem ezt várta. Nem tudni, hogy ez egy kezdeti eltérés a várakozástól, vagy tendenciaszerűen megmarad – tette hozzá a szakember, aki bízik abban, hogy ez csak egy korai megingás. Szerinte a súlyos eseteknél lényeges eltérés nincs a korosztályok tekintetében, azonban a fertőzöttek között többen vannak a fiatalok.

Arra a kérdésre, hogy a magyarországi oltottsági számok milyenek, Rusvai Miklós azt válaszolta: a világátlaghoz hasonló ez az arány. Nem kimondottan jó, hanem átlagos. Nálunk gyorsabban indult meg az oltás, de ez nem jelenti azt, hogy az oltakozási hajlandóság magasabb lenne, mint más országokban. Az egészségügyi tudatosság, műveltség fejlesztésével lehetne ezt ösztönözni, nem véletlen, hogy a skandináv országok vezetnek, ott közel 90 százalék az átoltottság – magyarázta a virológus.

Rusvai Miklós nem terjesztené ki a kötelező oltást, szerinte a kötelezővé tétel a legtöbb esetben ellenérzést szül, jobb, ha valaki önként csatlakozik, vagy dönt erről.

Óvintézkedések: kell a maszk?

A virológus úgy látja, a maszkhasználatnak van létjogosultsága, akár egy munkahely vagy rendezvényszervező előírhatja, hogy kötelező viselni. Szerinte ez indokolt, ugyanis azt látni, hogy sokkal hosszabb a tünetmentes vírushordozás a delta variánsnál, a maszk pedig itt sokat megfog.

Hozzátette: mindenütt az oltatlanok vannak túlsúlyban a súlyos esetek között, ahol az adatok nyilvánosan hozzáférhetők.

Rusvai Miklós azt mondta, tartja még azt a kijelentését, miszerint a két oltás után átesne a fertőzésen, szerinte ugyanis „előbb-utóbb ezen át kell esni”, ezért ha választhat, inkább akkor essen át, amikor az immunitása még magas, mert nemrég kapta meg az oltást. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy aki nem esett át a betegségen, de már „lefelé megy” az immunitása, feltétlenül vegye fel a harmadik oltást.

Stagnál az oltási program?

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink