Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-14 14:15:00

Merkely Béla: Nincs nyájimmunitás, oltakozni kell

N​​​​incs reális esélye, hogy a nyájimmunitás segítségével védekezzenek azok, akik nem oltották be magukat - mondta Merkely Béla a Spirit Fm-en. A Semmelweis Egyetem rektora szerint a negyedik hullám teljesen más lesz, mint az eddigiek, ugyanis agresszívabb, így fertőzőképesebb.

Merkely Béla szerint azért nem alakulhat ki nyájimmunitás, mert más az R érték, vagyis a reprodukciós érték. Az R érték azt jelenti, hogy egy megfertőzött személynek mekkora az esélye, hogy további személyeket fertőzzön meg. Míg ez a vuhani vírusnál 2-3 ember volt, a delta vírus 8-at - mondta a rektor a Spirit Fm Aktuál című műsorában.

A rektor szerint az oltatlanok vannak veszélyben, hiszen kevés is elég, hogy valaki megfertőzzön másokat, így egyedül az oltással lehet küzdeni ellene. A szakember emlékeztetett, hogy a 80 év felettieknél 78 százalékos az átoltottság, a 70-80 év közöttieknél pedig 86 százalékos. Fontosnak tartja, hogy aki teheti, még oltassa be magát, mert ez a korosztály a legveszélyeztetettebb.

A fiatalok oltásával kapcsolatban azt mondta, ők gyakorlatilag vektorként működnek, így nekik is oltakozniuk kellene. Arra azonban, hogy Szlovákiában már a 12 évnél fiatalabbakat is oltják, Merkely Béla így reagált: "jelenleg még nincs adat arra, hogy melyik vakcinával lehetne oltani a 12 évnél fiatalabbakat, úgyhogy ezzel kivárnék. A gyermekeknek az oltása főként járványügyi jelentőséggel bír. Rendkívül sok kapcsolatot tartanak és a családban az idősebbek, az oltatlanokra vannak jelentős veszéllyel."

A rektor az új kinevezésével kapcsolatban is nyilatkozott, és beszélt a műsorban arról is, mi a siker titka, hiszen a SOTE bekerült a világ 300 legjobb egyeteme közé.

A teljes interjú itt hallgatható vissza.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink