Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-14 18:17:00

Közgazdász: A magyar társadalom háromnegyede az európai szegénységi küszöb alatt él

„Az ellenzéknek először is be kellene mutatnia, milyen gazdaságot és társadalmat szeretne" – mondta a vasárnap esti ATV-s miniszterelnök-jelölti vitán elhangzott ígéretekkel kapcsolatban Róna Péter. A közgazász szerint a magyar társadalom háromnegyede az európai szegénységi küszöb alatt él, ami tarthatatlan. Bod Péter Ákos úgy gondolja: az egészségügyben és az oktatásban elkerülhetetlen a béremelés, ez azonban a gazdasági jelenlegi helyzetében problémás lehet. Az ATV Híradó riportja.

Róna: Az ellenzéknek be kellene mutatnia, milyen társadalmat és gazdaságot szeretne

 

Szombat reggel 9 órakor kezdődik az előválasztás első fordulója: az egyéni országgyűlési képviselőkön kívül, a miniszterelnök-jelöltre is voksolhatnak a választók. Az érintettek számos ígéretet tettek a vasárnap esti ATV-s miniszterelnök-jelölti vitán.

Jakab Péter azt mondta, „több pénzt kell hagyni a magyar embereknél, pénzt kell hagyni a melósnál, a nyugdíjasnál, a fiataloknál, hogy tudjanak miből költeni, tudják miből pörgetni a magyar gazdaságot”.

Dobrev Klára pedagógusbérre, egészségügyi dolgozók bérére, nyugdíjra, családi pótlékra, tisztességes bérekre fordítana több pénzt és figyelmet.

Márki-Zay Péter az euró bevezetéséről beszélt.

Karácsony Gergely létrehozna egy 10 éves, nagy gazdasági megállapodást a munkaadók, és a munkavállalók között annak érdekében, hogy Magyarországon elérje a 200 ezer forintot a minimálbér.

Fekete-Győr András pedig lehetővé tenné a négy napos munkahetet, a rugalmas nyugdíjrendszert, valamint ő is bevezetné az eurót.

Bod Péter Ákos közgazdász híradónknak azt mondta, az egészségügyi dolgozók bérezést mindenképpen meg kell oldani, és az oktatásban is emelni kell. Ezek viszont jelentős összegek, ami a gazdaság mostani állapotában probléma lehet. Az MNB korábbi elnöke hozzátette: rövidtávon megoldást nyújthat egy esetleges új kormány számára az uniós helyreállítási alap. A közgazdász szerint, ha az ellenzéki megszünteti azokat a tényezőket, amik miatt jelenleg nem jönnek a források, akkor ezzel az összeggel is lehet számolni. Ám úgy véli, mindenre ez sem lesz elég. Szerencsésnek nevezte ugyanakkor, hogy a jelöltek nem fogalmaztak meg pontos terveket, csak irányokat, így még van lehetőségük számolni, hogy mit bír el a gazdaság.

Róna Péter szerint mielőtt arról lenne szó, hogy mennyire megvalósíthatóak a jelöltek ígéretei, az ellenzéknek be kellene mutatnia, hogy milyen gazdaságot és társadalmat képzel el Magyarországon. El kell dönteni, milyen ágazatokat tartanak versenyképesnek, milyen ágazatokat kívánnak növelni, és utána jöhetnek az ígéretek – vélekedett híradónknak nyilatkozva a közgazdász. Hozzátette: szerinte az egész adórendszert át kell alakítani, és progresszív jövedelemadó bevezetésére van szükség.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink