Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-14 19:05:00

Szerdán történelmi csúcsot dönt a hazai benzinár, a szakértő szerint azonban itt még nincs vége

Szerdán történelmi csúcsot dönt a hazai benzinár. Egy liter átlagosan 457 forintba kerül majd. A dízel ára is megugrik, egy literért 450 forintot kell majd fizetni. A GKI Gazdaságkutató szerint az 500 forintos literenkénti ár sem kizárt a forint gyengülése és a kőolaj világpiaci árának emelkedése esetén. Az ATV Híradó riportja.

Szerdán történelmi csúcsot dönt a hazai benzinár

 

Megéri most tankolni, szerdától ugyanis történelmi csúcsot dönt a benzinár. A 6 forintos emelkedésnek köszönhetően 457 forint lesz egy liter benzin. A dízel ára 2 forinttal emelkedik, átlagosan 450 forintba kerül majd literenként.

A híradónknak nyilatkozó autósok idegesen reagáltak a hírre, ugyanakkor azt mondták: emiatt nem használják kevesebbet a kocsijukat.

A Fidesz 2006-ban még a kormány gazdaságpolitikájának tudta be azt, hogy a benzin ára elérte az akkor történelmi csúcsnak számító 300 forintos literenként árat. „Egyetlen oka van: forintgyengülés. A forint gyengülésnek pedig két oka van, az egyik az a felelőtlen, populista gazdaságpolitika, amit Gyurcsány Ferencék műveltek” – mondta akkor Révész Máriusz, országgyűlési képviselő.

A sajtótájékoztató idején 225 forintot kellett fizetnie egy dollárért, ezzel szemben most 295 forintért kapható az amerikai valuta. A GKI vezérigazgatója, Molnár László híradónknak azt mondta: a forint-dollár árfolyam és a világpiaci ár mellett a hazai magas adószint is hozzájárul a magas üzemanyagárhoz. „Ha nem lenne állami adó, akkor akár ennyiért is lehetne üzemanyagot használni, tehát ilyen 160 forint lenne a literenkénti üzemanyagár” – magyarázta.

Híradónk megkérdezte a Pénzügyminisztériumot, hogy tervezik-e a jövedéki adó csökkentését vagy az áfa mérséklését az üzemanyagoknál. Azt írták: az Európai Unióban Magyarországon a legalacsonyabb az üzemanyagok jövedéki adója.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink