Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-14 18:29:00

„A járványt nem akkor kell megfogni, amikor a hullák már az utcán fekszenek” – óvintézkedéseket sürget Falus Ferenc

Falus Ferenc szerint az elmúlt 10 napban megduplázódott a koronavírusos megbetegedések száma és egyre többen kerülnek kórházba. Rusvai Miklós úgy látja: egyre gyorsul a járvány és a számok tovább fognak nőni, amit a szennyvízben mért koronavírus koncentrációja előre is jelez. Az elmúlt egy napban 246 új beteget regisztráltak és 4-en haltak meg. Az ATV Híradó riportja.

Koronavírus: Egyre több a fertőzött

 

Nagyon sokan, 300-an vannak kórházban és 43-an lélegeztetőgépen. Rusvai Miklóst meglepték az adatok, de reméli, hogy csak egy kiugró adatról van szó és nem ez lesz a tendencia. A virológus az ATV Start című műsorában azt mondta: várhatóan októberben fog meredeken emelkedni a megbetegedések száma, de az elmúlt 1-2 hétben is fokozatosan nőtt a fertőzöttek száma. „Egy hét alatt 30 százalék növekedés, ez nagy valószínűséggel gyorsulni fog a következő hetekben” – vélekedett a szakértő.

A szennyvízminták koronavírus koncentrációja is ezt jelzi: Budapesten, Győrben és Kaposváron növekedést mértek a szakemberek, míg csökkenés tapasztalható több budapesti agglomerációs településen, például Biatorbágyon, Szigetszentmiklóson vagy éppen, Budakeszin. Ugyanez a helyzet Kecskeméten, Pécsen és Szombathelyen.

Közben Merkely Béla a Spirit Fm-en azt mondta: a fiataloknak is oltakozniuk kellene, de a 12 év alattiak oltásával ő még várna, mert még nincs adat arról, melyik a legjobb vakcina számukra. Másoknak viszont nincs min gondolkozni, a Semmelweis Egyetem rektora szerint ugyanis nincs reális esélye, hogy a nyájimmunitás segítségével védekezzenek azok, akik nem oltották be magukat.

Falus Ferenc úgy számol: 10 nap alatt megduplázódott a fertőzöttek száma, ezért elengedhetetlen lenne az oltás mellett a maszkhasználat és a távolságtartás.

„Én ezt nagyon helytelennek tartom, hogy nincs központi utasítás. A járványt nem akkor kell megfogni, amikor a hullák már az utcán fekszenek, hanem az első megbetegedések után kell az intézkedéseket meghozni” 

– vélekedett a volt országos tiszti főorvos híradónknak nyilatkozva.

Úgy véli, nagy veszélyben vannak az iskolák is: egyre több osztályban állnak át online oktatásra, hiszen elég egyetlen fertőzött a 10 napos kényszerszünet elrendelésére.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink