Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-14 06:05:00

Póta: nem igaz, hogy a gyerekeket nem érinti a koronavírus-fertőzés

A gyermekorvos úgy látja, még mindig él a tévhit, hogy a gyerekeket kevésbé érinti a fertőzés. Az viszont igaz, hogy a fiatalok szervezetének ellenállóképessége miatt kevesebb a súlyos lefolyású megfertőződés vagy a haláleset. Ha a gyermek hazaviszi a fertőzést, ott okozhat nagyobb bajt.

Az általános tünetek mellett a gyerekeknél a hasi tünetek is nagy százalékban megjelennek a koronavírus-fertőzés esetén – erről Póta György beszélt az ATV Start című műsorában. A gyermekorvos felhívta a figyelmet, hogy az ősz beköszöntével nem csak a koronavírus jelenik meg újra, hanem az összes többi vírus is, amelyek a közösségbe kerüléssel minden évben felütik a fejüket.

Az orvos szerint még mindig él a tévhit, miszerint a gyerekeket nem érinti a koronavírus-fertőzés, ami nem igaz. Az viszont elmondható, hogy a súlyos lefolyás, a halálesetek száma a gyerekeknél töredéke, mint az időseknél, ennek fő oka a szervezet ellenállóképessége.

Ha egy osztályban valaki igazoltan fertőzött, akkor megvan annak a valószínűsége, hogy ott elterjed a vírus – folytatta a gyermekorvos, aki azt is hozzátette, ha a gyermek hazaviszi a fertőzést, ott okozhat nagyobb bajt a koronavírus.

Szlovákiában már 5 éves kortól oltanak koronavírus ellen. Póta szerint a jelenleg forgalomban lévő oltóanyagok 12 éves kor alatt hivatalosan még nem használhatóak.

Az egészségügyi dolgozók kötelező oltását támogatja, mint mondta, más országokban is hasonlóan jártak el.

Arról is beszélt, hogy tavaly ilyenkor, a második hullámot okozó variáns, a fiatalok között kevesebb súlyos lefolyást okozott. Több volt a megbetegedés, és kevesebb volt a súlyos lefolyás.

Koronavírus: itt a járvány negyedik hulláma!

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink