Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2021-09-13 11:28:00

Horn Gábor: a kevésbé esélyes jelöltek jöttek ki jobban a miniszterelnök-jelölti vitából

A Republikon Alapítvány elnöke szerint az esélyesebbnek mondott jelölteken, azaz Karácsony Gergelyen és Dobrev Klárán nagyobb volt a nyomás. A szakértő úgy véli, az első fordulóban mindenképp a pártszimpátia fog dönteni.

Horn Gábor nem lepődött meg a tegnap esti miniszterelnök-jelölti vitát látva, bár jobban örült volna, ha adott témákra több idő marad. A Republikon Alapítvány elnöke az ATV Start című műsorában arról beszélt: kiütközött a jelöltek között pár véleménykülönbség, például az adópolitika, gazdaságpolitika, oktatáspolitika és az egészségügy kapcsán, az idő hiányában viszont nem nyílt lehetőség ezeknek a vitáknak az elmélyítésére.

Az elnök úgy látta, minden résztvevő próbálta távol tartani magát a „Hadházy Ákos vs Tóth Csaba” ügytől, ami nem a legfontosabb vitapont, erről végül úgyis a választók fognak dönteni. Márki-Zay Péter és Dobrev Klára kifejezetten ellenkező véleménnyel voltak az egészségügyben szükséges intézkedésekről, Karácsony Gergely ajánlott köztes megoldást, illetve Fekete-Győr András a „szektorsemleges finanszírozással”.

Horn Gábor szerint betekintést nyerhettünk az egymásnak ellentmondó intézkedések listájába, amiket biztosan nehéz lesz a pártok számára összeegyeztetni. Ezért is probléma, hogy több olyan témáról nem esett szó, amiben konszenzusos döntésre lenne szükség.

Felmerül a kérdés, hogy mennyire van ennek jelentősége, hiszen végül úgyis együtt fognak letenni egy közös programot és intézkedéscsomagot az asztalra, viszont a szakértő úgy véli, elsősorban az előválasztás miatt kell jobban megismerni a jelöltek különböző programjait, mert ez fog segíteni a döntésben.

Horn szerint az első fordulóban mindenképp a pártszimpátia fog dönteni, mivel inkább az ellenzéki törzsszavazók fognak részt venni a választáson. A személyiségnek is hatalmas szerepe lehet a kiválasztásban, azonban pont a korábbi állítás szerint, hogy az inkább politikailag aktívak mennek el az előválasztásra, számukra fontosabb lehet, hogy mit mond az adott jelölt például a nyugdíj kapcsán.

Arra a kérdésre, hogy mennyit számíthat az, hogy Bajnai Gordon Karácsony Gergelyt támogatja, Oszkó Péter pedig Dobrev Klárát, azt válaszolta: minden ilyen felsorakozás üzenet, de nem valószínű, hogy ezek alapján fognak dönteni a választók.

Nyolcszázezer ember részvétele már maga lenne a siker, és lényegében nem is első, hanem inkább nulladik fordulóról van szó, az viszont üdítő látvány volt, hogy a miniszterelnök-jelöltek képesek egy kulturált vitát lefolytatni - tette hozzá Horn Gábor.

Arra a felvetésre, hogy volt-e nyertese a tegnap estének, úgy reagált: pont azok a jelöltek teljesítettek a vártnál jobban, akiknek talán kevesebb esélyük van a győzelemre. Itt Fekete-Győr Andrást és Márki-Zay Pétert hozta fel példának a Republikon Alapítvány elnöke. Hozzátette: az esélyesebbnek mondott jelölteken, azaz Karácsony Gergelyen és Dobrev Klárán nagyobb volt a nyomás.

Horn Gábor: A kevésbé esélyes jelöltek jöttek ki jobban a vitából

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink